QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Offroad maraton, Janovice

Text: Ollie Roučková | Datum: 18.10.2011 | Zobrazeno: 3285×

Offroad maraton, Janovice Předposlední mrazivý Offroadmaraton v Janovicích přinesl spoustu zajímavých soubojů, ze kterých jezdci vylezli se šrámy i s poháry. Jinovatka všude, posunutý čas startu, teploměr hluboce pod bodem mrazu. V Čr padlo devět teplotních rekordů, ale na závodišti to nikomu nevadilo.


Pořadatelům se podařilo vytyčit trať, depo i příjezdové cesty v jeden den. Stihli vše vytyčit, polepit, ale registraci chtě nechtě museli posunout o hodinu později. Skalní závodníci prokluz přečkali u žhavého pokecu o nadcházející tří hodinovce. Lýková svodidla byla pro všechny postavena stejně, přesto se pár jezdců s jejich neústupností seznámilo tvrději, než by si kdokoliv z nich přál. Zvláštní přitažlivost měla boulovatá bariéra za startovním prostorem, zejména pro červeného Polarise, který jezdce přišpendlil k zemi. Toto secvaknutí se neobešlo bez letecké záchranné služby. Mirek Roth dal o sobě vědět ještě z nemocnice, a po nočním pozorování jej snad propustí do domácí péče. Poděkování patří Frantovi Šímovi, Jiřímu Vašátkovi, Dušanu Padevětovi, kteří u Mirka zastavili a vyčkali s ním do příjezdu sanitky.

Mistr SP:

Počasí přispělo k dramatičnosti závodů. V pátek večer padl šedivák a ráno jsme se probouzeli do zamrzlého rána, přesněji do mínuspvých hodnot teploměrové ručičky. Než jsme se oblékli do chráničů a zimních výbav, teploměr se vyšplhal stupínek k teplejšímu počásku. Mínus tři jak vyšité, toto takřka zimní počasí nezastavilo dominujícího lídra všech kubatur Martina Miřejovského. Martin sice přimrzl na startu, ale během tří hodin se zahřál a upaloval tak jak jsme u něj zvyklí. Květoslavem Sochorem, Martinovi znepříjemňoval snadné ukořistění prvního místa, dokonce ujel i Pavlu Ulmanovi, který jen tak mimochodem měl bezkonkurenční start. A do cíle se poskládal až za Květákem.


Výsledky: 1. Martin Miřejovský Suzuki LTR 450, 2. Pavel Ulman Can Am DS 450 3. Květoslav Sochor LTR 450

Mistr Quad 4x4:

Zvláště v těch třídách, kde ještě nebylo rozhodnuto o konečném umístění, se tvrdě bojovalo o každou setinku, která mohla rozhodnout o pořadí a následném bodovém ohodnocení. Asi největší vzrušení přinášel souboj v nejsilnější třídě 4x4, kde vrcholil souboj o titul mistra mezi Josefem Hortem, Františkem Šímou, Petrem Svobodou.. Zimní závod pro sebe s velkým rozdílem získal Petr Svoboda ten zimní rallye pojal jako velkolepý úprk všem, taky se povedlo. Za ním přimrznutou šachovnici roztančil František Šíma, který si za zády držel napříč třídami i pár jezdců na sportovních 4kolkách, ale hlavně Josefa Horta, který do cíle doploužil jako třetí. I tak se dá říct, že je o mistrovském titulu rozhodnuto, Josef Hort válečné tažení celého seriálu dotáhne pro titul v posledním závodě v Milovicích 12.11.

Výsledky: 1. Petr Svoboda Can-am Outlander 800R X xc, 2. František Šíma CAN AM Renegade 800, 3. Josef Hort Renegade Xxc Rotax 910

Mistr Quad Vet.:

Velmi úspěšnou sezónu seriálu Českého mistrovství závodů Offek ovládl Vladimír Novotný i když měl na mále. Dotírajícího Honzu Bažanta vodil za zády po celé 3 hodiny, po pár přestřelkách ve výměně postů se Honza zašmodrchal do expedice mezi strom a jednu 4x4. Z tohoto dobrodružství se vysekával a než zasedl zpět za řídítka, Vladimír mu jaksi poodjel, pozor poodjel jen o pár desetinek vteřin. Po shrábnutí poháru za druhé místo Honza Bažant mazal zpět do Prahy, kde dekontaminoval 4kolk a ještě tentýž den odjel do Německa na BQC šampionát. Kde jen ti veteráni nabírají energii, mladší by jim jejich fyzičku mohli závodět?! Tuto zjančenou veteránskou dvojici z povzdálí jednoho kola sledoval Vladimír Kodi. Ksdla kadla ani náhodou nejel, se 4x4 se vtěsnal mezi sportky, což je dost dobrý výkon.


Výsledky: 1. Vladimír Novotný KTM 525 XC, 2. Honza Bažant Suzuki LTR 450, 3. Vladimír Kodi Can Am Outlander CC 840

Pohár Quad SP:

Vítězstvím bezpečně potvrdil svou letošní formu v uvozovkách nováček Otakar Vávra. Tento hostující jezdec, vyfoukl zlatý pohár Martinu Krejčíkovi. Ten taktéž přimrzl na startu a aby do závodů zapojil i diváky, dva z nich vylosoval pro  roztlačení jeho Polárky. Zatlačilo se, 4kolka naskočila, z posledního místa se prokousal na druhé čímž se v Milovicích zapojí do bojů o mistrovský pohár kategorie pohár SP. Do třetice všeho mrazivého, do cíle sklouzl Jiří Šefrna. O trofej Ozembuch této kategorie se v Janovicích utkali dva jezdci ze Speedy Company spolu s Janem Málkem. Tato trojice jezdců si pěkně postupně lupla saltíčka s následným nedotočením a pádem 4kolek na řídítka. Nejlepší Ozembuch Jan Málek cíl protnul jako jedenáctý.

Výsledky: 1. Otakar Vávra Yamaha 450, 2. Martin Krejčík Polaris Outlaw 450, 3. Jiří Šefrna LTR 450

Pohár Quad TR nad 500:

I v této třídě nenašel přemožitele a zvítězil Petr Špak. Specifická trať mu vyhovovala,což mu na bodové manko načetlo další první příčku. O kolo méně najel David Nedopílek což zúročil ku svému prospěchu, od startu nechyboval a jel si svou až do cíle. Ten kdo se nevybavil zimními rukavicemi, měl při ranním startu problém s prokřehnutými prsty, toto se netýkalo Martin Ševčíka, který nakroužil se 46 koly do cíle jako třetí.

Výsledky: 1. Petr Špak CAN-AM RENEGADE 800, 2. David Nedopílek Can Am Renegade 800, 3. Martin Ševčík CAN-AM RENEGADE 800

Pohár Quad do 300:

Třetí skončil Luboš Mezei, ten se během celé sezony zatím jen rozehříval a na předposledním závodě v Janovicích si vyšlápl pro pohár. Tento krok mu vyšel, ale závodní štěstěnu musel doslova přeprat. Hned po startu se mu podařilo prorazit zadní gumu, po dvou kolech zajel do depa vyměnil ji za náhradní, hned po půl hodině lupl tu samou gumu znovu. Zase následoval výlet do depa, kde si vypůjčil gumu od Euro Trans racing teamu. Tu do cíle dovezl celou, ale aby nevyšel z přezouvacího tempa, po hodině a půl píchl přední. Tento závod neprobíhal přesně dle jeho představ i tak si vysloužil třetí místo. O stupínek výše se postavil Adam Šabata. Dvoutakt se po trati proháněl se smělostí šelmy, ale na prvního Dalibora Dufka ztrácel celých pět kol.

Výsledky: 1. Dalibor Dufek Access 360 Variator, 2. Adam Šabata Yamaha Blaster 200, 3. Luboš Mezei SMC RAZEER 360CC

Naprostá většina závodníků absolvovala všechny průjezdy bez chyb a předváděla hezký sport.

Videa jsou k vidění zde.





Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 6x

Články šampionátu Offroad Maraton

OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně

10.03.2017, Závody
Praha 10. března 2017 - První závod 18. ročníku OffROAD Maratonu se jede v sobotu 25. března v Šiklově mlýně na Vysočině...

Kalendář OffROAD Maratonu 2016

04.01.2016, Závody
Kalendář OffROAD Maratonu 2016. Termíny a místa závodů na příští rok jsou tu. Vyznačte si do kalendáře! ...

Poslední letošní Ředhošť

08.11.2015, Závody
Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Offroad Maraton 2015 na závodech v Ředhošti opodál Litoměřic. Celou sezónu...


Nepřehlédněte

Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.68s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce