QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Soutež quadů na Dakaru ovládl Patronelli

Text: Petr Šour | Foto: dakar.com | Datum: 10.01.2013 | Zobrazeno: 2730×

Soutež quadů na Dakaru ovládl Patronelli Soutěž quadů na Dakaru 2013 nemá kvůli neúčasti Čechů pro naše fanoušky takovou přitažlivost, neuškodí se ale do Jižní Ameriky alespoň na skok podívat. Nejtěžší dálková rally světa má za sebou pět etap a v čele čtyřkolkářů je s velkým náskokem největší favorit, Argentinec Marcos Patronelli.


Argentinský klan Patronelliů soutěž quadů na Dakaru ovládá už několik let. Vlastně od posledního vítězství českého veterána Josefa Macháčka v roce 2009. O rok později vyhrál dvaatřicetiletý Marcos Patronelli, pak dvakrát po sobě jeho o dva roky starší bratr Alejandro. Marcos byl ale vždy hned za ním na druhém místě a například vloni triumfoval ve třech etapách. Letos se Alejandro do soutěže nepříhlásil, protože byl příliš zaneprázdněný svým byznysem v Argentině. Marcos tedy vyrazil na trať sám, ale očividně mu to nedělá žádné problémy. V úvodní krátké etapě na rozjetí z peruánské Limy byl sice až třetí, když nejrychlejšího času dosáhl domácí Flores Seminario (Yamaha), ale od té doby vyhrává jednu etapu za druhou. 
Po čtyři etapy mu docela stačil v tempu v Dubaji bydlící Sebastian Husseini, ale toho postihly ve včerejší 5. etapě mechanické problémy a několik hodin ztratil opravou. Protože má navíc i hodinovou penalizaci, propadl se Husseini až do třetí desítky průběžné klasifikace. Nyní je tedy nejbližším Patronelliho pronásledovatelem Chilan Ignacio Casale (Yamaha), ten má ale na Argentince propastnou ztrátu hodinu a 18 minut. Dá se tedy říci, že pokud Patronelliho nevyřadí ze soutěže nějaká závažná porucha, vyhraje Dakar podruhé v životě.
Z hlediska vývoje závodu byla zatím nejdůležitější ta nejobtížnější a nejdelší, čtvrtá etapa z peruánské Nascy do Arequipy. Byla rozšířenou verzí té, kterou jeli účastníci Dakaru vloni, jenže opačným směrem. Čtyřkolkáři a motorkáři nejeli stejnou trasu jako auta a kamiony, protože jim přibyly tři místa, kde se dalo dotankovat nádrže. První z nich bylo umístěno na 173. kilometru měřeného úseku. Tím pádem měli před sebou navíc i jednu lahůdku: nesmírně kluzký a nebezpečný dvoukilometrový sjezd v první třetině speciálu. Jestli mohl Patronelli někde ztratit svou suverenitu, tak jedině tam. Ale nestalo se. Do cíle přijel v nejlepším čase 4:25:46 hod. a druhého Husseiniho za sebou zanechal o téměř deset minut. 
„Byla to opravdu těžká etapa, navíc komlkovaná tím, že nám celou cestu ostře svítilo slunce do obličeje. Potíže dělal hlavně nevyzpytatelný písek feš-feš. Ale jinak to bylo super, moc jsem si to užíval. A ten sjezd byl opradu parádní a dlouhý. Moc se mi líbila také desetikilometrová sekce na pláži podél tichomořského pobřeží. Pak přišly úseky kamenitých silniček, kde to s quadem velice házelo a skákalo. Nakonec to bylo docela unavující a byl jsem strašně šťastný, když jsem dorazil do bivaku,“ uvedl Patronelli po dojezdu 4. etapy. Také Sebastianu Husseinimu se poslední etapa na peruánském území, než celá karavana zamířila do sousedního Chile, líbila. „Po startu to byla opravdu krása. Duny a písek, všude, kde jste se podívali. To nejlépe znám z domova, takže všechno bylo ok. Horší to bylo, když jsme stoupali po těch úzkých kamentých silničkách do hor. Jednou jsem neodhadl zatáčku, skončil jsem mimo silnice na velkém šutru a prorazil jsem pneumatiku. Ztratil jsem tam asi deset minut opravou. Pak už se mi vedlo dobře, taky se mi líbil ten úsek na pláži. Jel jsem až do cíle rychle a myslím, že se mi podařilo ztracený čas zase nahnat zpět. Zatím si Dakaru moc užívám a na nějaké předpovědi je tedy moc brzy. Závod to bude ještě dlouhý a stát se může cokoli," svěřil se jezdec arabského původu. Dobře si zatím vedou i u nás dobře známí Poláci Laskawiec a Soník. První z nich je po páté etapě třetí, ten druhý figuruje hned za ním na čtvrté pozici. Jejich ztráta na Patronelliho však přesahuje 1:20 min.
Po dlouhých pěti letech chybí na Dakaru Josef Macháček. Po přechodu do automobilové kategorie zatím nedotáhl svůj projekt s bugginou do zdárného konce a v lednu bude doma pracovat na jeho přípravě na další soutěže. Zároveň bude veterán pečlivě sledovat, jak si jeho kolegové počínají na trase mezi peruánskou Limou a chilským Santiagem. „Našim klukům budu doma držet palce a sledovat, jak si v Jižní Americe vedou. Ruce mě ale určitě svrbět nebudou. A kdyby jo, tak si počkám až napadne sníh a vyrazím si s buginou někam zarajtovat,“ říká s úsměvem pětinásobný dakarský šampion kategorie čtyřkolek. „Nepojedu se ani podívat na start nebo do cíle Rallye Dakar, protože mám doma spoustu práce. Skončil jsem se čtyřkolkami a začala pro mě nová éra. Kvůli tomu musím přeorganizovat dílnu a navíc dělám na čtyřech buginách, takže práce mám práce nad hlavu,“ vysvětluje pětapadesátiletý Macháček. 

Poslední výsledy z Dakaru

Quady v 5. etapě 

1 250 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 01:59:30
2 252 LASKAWIEC (POL) YAMAHA- 3:00
4 254 CASALE (CHL) YAMAHA - 14:14
4 262 GAGLIARDI (ARG) YAMAHA- 16:58
5 277 VAN BILJON (JAR) E-ATV - 17:53

Quady, průběžně po 5. etapě 

1 250 PATRONELLI (ARG) YAMAHA 13:20:56
2 254 CASALE (CHL) YAMAHA - 1:18:32
3 252 LASKAWIEC (POL) YAMAHA - 1:20:45
4 253 SONIK (POL) YAMAHA- 1:30:22
5 277 VAN BILJON (JAR) E-ATV - 1:58:20


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 3.00 Známkováno: 3x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.12s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce