QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Den otevřených dveří ČKD Blansko Holding, a.s.

Text: Ollie Roučková | Foto: Štír | Zdroj: Štír | Datum: 19.06.2013 | Zobrazeno: 2949×

Den otevřených dveří ČKD Blansko Holding, a.s. Každý rok naše firma pořádá Den otevřených dveří s Dětským dnem. Bývají zde různé atrakce pro děti, klauni, malování na obličej, soutěže a hlavně ukázky výroby vodních turbín na něž je ČKD Blansko největší specialista v republice. Je to práce velmi těžká a kusová výroba, každá turbína je naprosto originál, jelikož se každá dobrušuje a dokončuje nakonec ručně. Je to mnoho hodin, dní, měsíců práce stovky lidí. Návštěvník, ani netuší, když prochází kolem hotové turbíny jaká to byla dřina dostat to na papír, z papíru realizovat na dílně, kde větší kus práce udělají stroje a svářeči, zámečníci, a dokončovací práce brusiči.



Jen si představte, že když se navařují lopaty do oběžného kola turbíny tak se kolo nahřívá až na 100°C a na tom musí svářeč hodiny a hodiny ležet stočený podle listu lopaty. Neřeknu-li co se nadýchá i přes filtry kouře a brusiči prachu. Jen oběžné kolo Frencisovi turbíny v přehradě Dalešice jsou 4kusy a má jedna přes 80 tun hmotnost, 6 m průměr. A také se tu dělají i malé turbíny, třeba jen 1 m průměr, prakticky pro celý svět a všechny druhy turbín. Je úžasné vidět co lidský mozek a ruce umí vytvořit. Promiňte vím, že mám psát o čtyřkolkách a tak jen ukázka firmy, u které nás taky nechají jezdit a vozit pro zábavu děti. Možná někoho to bude zajímat, jak vypadá turbína než funguje v přehradě.
No a letos mi to nedalo, poslal jsem email z dílny na ředitelství, že někdy jezdíváme pro Dny dětí v jiných firmách a mívá to úspěch. Jestli nemají zájem, abychom povozili děti na čtyřkolkách. Odezva byla okamžitá, že by to rádi, ale neví jak to zorganizovat, a že to tedy musím vymyslet sám. Vyšel jsem za halu a dívám se jak by to šlo realizovat. Žádná sláva!! Samej beton koleje a asfalt! Další problém byl odkud se dostávat za halu, podél řeky to nechtěli povolit.. špatný… musíme najíždět 300 m podél haly vedle kolejí po trávě a kamení, nakonec týden před akcí jsem paní Juránkovou přesvědčil, že podél řeky je to nejlepší a že si nebudeme zavazet s atrakcemi. No a poslední a nejhorší bylo vymyslet trať na prostoru který mi určili. Co teď?! Kolega co jezdí s vysokozdvižným vozíkem byl velmi ochotný a pomohl mi navozit panely k základům, které zůstaly po budově skladu a udělali jsme z nich schody po kterých se dá jezdit, pro jistotu jsem to projel aby to bylo pevné. Další bylo udělat trať, která aspoň kousek povede terénem (po trávě).
Trať je 1.4 km dlouhá, představoval bych si jí z poloviny terénem, ale nebylo mi to umožněno. Na druhé straně bylo uděláno parkoviště na trávě. Co nadělám?! Mezi tím vším domluvit kdo bude ochoten jezdit. Jelikož už jsem na podobné akci jezdil s Olafem a KatkouKQ, obrátil jsem se na ně. K mé radosti oba přijali nabídku, i když věděli, že za to nic nebude. No a čtvrtého to neuhodnete…. (KarelKarel ). Ještě večer před akcí jsem projel trať, abych věděl jak se po ní pojede,,, no prach a asfalt, zpestřené betonovými nájezdy a kouskem jízdy po trávě… no zítra uvidíme. Nastala sobota a jde se do toho, přijíždí Olaf a KatkaKQ… KarelKarel nikde? Olda dodal to víš Karlovi musíš zadat čas hodinu předem aby dojel na čas. Tak jsme začali bez Karla. Zezačátku to vypadalo, že to bude oddychovka, pak se to postupně přidávalo, byl to masakr jedno dítě za druhým, včetně rodičů vedro a prach. Po asi hodině se podle Oldova přesného odhadu objevil Božský Kája smál se od ucha k uchu a dovezl dobrou náladu. Začali jsem jezdit v plném počtu. Jen 10 minut přestávka a pokračujeme dál.
Celkem 3.5 hodiny jízdy odvozili jsme 300 dětí a 270 rodičů, zaprášení a unavení, ale myslím, že v pohodě. Ještě jsem se chtěl zmínit, že Olaf přijel na dvě hodiny i když měl doma v rodině tragickou událost. Tímto mu chci poděkovat za to, že byl ochoten přijet a bavit děti. Začali jsem v 9.00 a konec byl v 12.30. Akce měla velký úspěch u dětí a kolegů tak i paní provozní ředitelka Tereza Svobodová prohlásila, že jsme byli nejlepší atrakce. Ještě jednou chci poděkovat všem co mi tuto atrakci pomohli dát dohromady, sám bych to nedal. Děkuji mladé fotografce a mému synovi, který také fotografoval.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Další články

Houdkovice lámaly rekordy

10.07.2017, Reportáže
Houdkovická výstava zavedla čtyři tisícovky návštěvníků rovnou do motoristického sedmého nebe. A že výstavy v Houdkovicí...

Jízda s pašíkem 2016

07.01.2017, Reportáže
V některých koutech republiky přišel konec roku dříve než bývá zvykem. V případě čtyřkolkářů to bylo už 17. prosince v B...

Mošna rozhodně neloví Pokémony

16.09.2016, Reportáže
Do každého vystoupení hází nové tríčky, každá akce je jiná. A nejen právě proto se s Richardem setkáváme na nejrůznějšíc...


Nepřehlédněte

Kalendář akcí

  Červenec 2024  
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234

Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.55s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce