QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Dakar, 12. etapa: A. Patronelli má vítězství na dosah

Text: Petr Šour | Foto: www.dakar.com | Zdroj: www.kmracing.cz | Datum: 15.01.2011 | Zobrazeno: 2835×

Dakar, 12. etapa: A. Patronelli má vítězství na dosah Argentinec Alejandro Patronelli má velkou šanci po loňském druhém místě letošní Dakar vyhrát. Ve včerejší předposlední etapě sice dojel až čtvrtý, ale na druhého v pořadí, krajana Sebastiena Halperna má stále téměř hodinový náskok. A dnes už je na programu prakticky jen symbolický dojezd do cíle v Buenos Aires s krátkou speciálkou.


Dopředu se vědělo, že ve dvanácté etapě 33. ročníku Rallye Dakar, která vedla z argentinského San Juanu do Cordoby, bude probíhat pravděpodobně poslední bitva o vítězství i další umístění. Předposlední etapa si vyžadovala od všech jezdců velkou dávku opatrnosti, šlo o velmi technický měřený úsek, zejména v úvodních 100 kilometrech, které se ještě jely na písečných dunách. Etapa byla vzhledem k úzkým cestám rozdělena, opomíjená kategorie kamionů startovala jako první a měla poněkud zkrácenou speciálku. Motocykly a čtyřkolky měly naplánován spojovací úsek v délce 123 km a měřený úsek dlouhý 555 km. Tratě byly ovlivněny silným nočním deštěm. Motocyklistů vyjelo dnes na trať už jenom pouhých 94 z původních 170, čtyřkolkářů čtrnáct.
Oba čeští čtyřkolkáři stáje KM Racing jsou už mimo hru. Nejdříve v první polovině Rallye Dakar zradila technika Martina Plechatého, těsně před závěrem pak i pětinásobného vítěze nejslavnějšího vytrvalostního maratonu Josefa Macháčka. Prvně jmenovaný jezdec se vyjádřil k nehodě svého staršího kolegy. „Stejně jako v mém případě to byla jedna ze závad, které nelze opravit. Když praskne zadní osa, která drží zadní kolo, tak to upadne. Na třech kolech se dá s velkými obtížemi ujet třeba dvacet kilometrů,“ konstatoval Plechatý (na menším snímku vlevo). „Pepa měl před sebou ještě obrovskou porci etapy v náročném terénu, a byl by to holý nesmysl. Jediným řešením by byla pomoc asistence přímo na trati,“ pokračoval mladoboleslavský jezdec, který byl shodou okolností v době problémů svého kolegy poměrně nedaleko, protože Rallye Dakar dokončuje jízdou na svém quadu, i když samozřejmě už mimo soutěž. „Kdyby mi dal někdo vědět, tak v tu chvíli jsem byl asi třicet kilometrů od místa, kde Pepa stál. Mohl jsem k němu dojet a půjčit mu osu z mé čtyřkolky, čímž by závadu dočasně opravil,“ dodal Plechatý. Bez české účasti nás tak může ještě zajímat statečný boj mladého Poláka Lukasze Laskawiece, který jede za KM Racing na čtyřkolce Yamaha Raptor v úpravě Josefa Macháčka. Laskawiec měl ještě velkou šanci dojet třetí, když před startem dnešní etapy měl ze svého průběžného čtvrtého místa ztrátu 47 sekund na DeClercka. Francouze ale včera jakoby někdo polil živou vodou, téměř celou etapu vedl a nakonec ji také i vyhrál před Sebastienem Halpernem a Laskawiecem. Čtvrtý dojel se ztrátou osm a půl minuty další Argentinec Alejandro Patronelli, který také nadále vévodí průběžnému pořadí quadů a jeho vítězství na letošním Dakaru je už téměř jistou věcí.

Dvanáctá etapa, quady:

1 DECLERCK (FRA) POLARIS 8:30:07
2 HALPERN (ARG) YAMAHA + 14 sek.
3 LASKAWIEC (POL-KM Racing) YAMAHA + 2:32
4 A PATRONELLI (ARG) YAMAHA + 8:28
5 COPETTI (ARG) YAMAHA + 33:33 
6 SANTAMARINA (ARG) HONDA + 33:34

Po 12. etapě, quady:

1 A PATRONELLI (ARG) YAMAHA 14:07:34
2 HALPERN (ARG) YAMAHA + 58:18 min.
3 DECLERCK (FRA) POLARIS + 6:21:32
4 LASKAWIEC (POL-KM Racing) YAMAHA + 6:24:51 
5 COPETTI (ARG) YAMAHA  + 7:00:02   
6 SANTAMARINA (ARG) HONDA + 10:35:27 


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.50 Známkováno: 2x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.88s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce