QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Dakar 2009 - 9-12

Text: Filip Tichý | Zdroj: davidpabiska.cz, martinmacek.cz, ivokastan.cz | Datum: 14.01.2009 | Zobrazeno: 7625×

Dakar 2009 - 9-12 Pepa Macháček si i po 12. etapě drží celkovou první pozici s velkým náskokem téměř 2 hodin před druhým závodníkem, kterým je domácí jezdec Patronelli z Argentiny.


Etapa 9: La Serena - Copiapo

Tato etapa patřila k nejnáročnějším, závodníci se zakousli do pouště Atacama a organizátoři speciálku nakonec ještě o 20 km těch nejhorších dun s nestabilními písky zkrátili. V quadech si vítězství opět odvezl Josef Macháček, již po čtvrté! Olin Bražina dojel na sedmém místě.


Jsme v první části rozhodující trilogie. Pověst pouště Atacama, známé jako nejsušší poušť, nechť je jezdci otestována. Ti, kteří mají rádi duny, tak jsou v této etapě spokojeni ale je zde zároveň i hodně kamení. Tato etapa je typická pro Dakar 2009 a to velmi častou změnou terénu. Obtížná navigace s dlouhými přejezdy dun na konci etapy vyžaduje vysokou koncentraci řidičů, kteří zde musí prokázat svůj talent. Na závodníky dnes čekalo více než 400km speciálu.
Josef Macháček
„Dnešek byla milná představa o prvních dunách. Prvních sto kilometrů byl prach a ostré kamení, nepříjemné a od vody vymleté strouhy. V druhé části se střídal písek, kamení a místy s drobný porost. Jednoduchá charakteristika, dnešní etapa je shodná s tím, co jsme jeli v Maroku, byli tady hnědé pláně, ostré kamení, typické cesty a jezdilo se přes poměrně velké balvany. Ohledně techniky mám největší starost o pneumatiky, v zadním kole jsem jel ještě balónky a kola hodně vibrovala a kupodivu předek vydržel bez úhony.“

Etapa 10: Copiapo - Copiapo

Start do údajně nejnáročnější etapy závodu, vedoucí přímo přes poušť Atacama, byl odložen. Nad bivakem v Copiapu se snáší hustá mlha, ve které nemohou vzlétnout vrtulníky organizátorů a lékařské pomoci. Z toho důvodu byl start do desáté etapy závodu odložen. Pro motocykly o více jak dvě hodiny a pro automobily dokonce o celé tři hodiny. Motorkáři již čekali na startu do speciální zkoušky, když jim bylo oznámeno, že se start závodu odkládá. Museli tak čekat v nehostinné poušti, mnozí spali schoulení u svých strojů aby využili každou chvilku k odpočinku. Původní speciální zkouška byla zkrácena o cca 200 km, i tak bude měřit kolem 470 km. Nejhorší dunová pole jsou na konci trasy za kontrolním bodem CP7. Snad se posádkám podaří do těchto úseků přijet za denního světla, jinak budou v pasti. Dunová pole jsou po tmě jen velmi těžko průjezdná, jak už se o tom mnozí přesvědčili v předchozích etapách.

Josefu Macháčkovi dnes o malý kousek uniklo první místo v etapě, celkově je stále bezpečně první. Bražina dojel na 5. místě, bohužel s časovou penalizací.
476km dlouhý pouštní speciál, dnes ukázal svou tvář. Počáteční pokora a očekávání náročné rychlostní zkoušky doplněné „volnou“ navigací se zčásti naplnila. Na 160km měl dnes těžkou nehodu 48letý španělský motocyklista se startovním číslem 198, Cristobal Guerrero. Momentálně leží v kritickém stavu ve zdejší nemocnici. Ranní start byl dnes vzhledem k silnému větru a mlze o dvě a půl hodiny odložen, protože nemohli vyletět helikoptéry. To samé počasí bude ale dle předpovědi panovat i zítra ráno a proto nechce pořadatel nic riskovat a proto byla zítřejší rychlostní zkouška zrušena a pojede se jen 460 km přejezd přes Andy do argentinské Fiambala, kde bude maratónská etapa, tedy bivak bez přístupu asistenčních vozidel.

Josef Macháček
„Oproti tomu co se předpokládalo, že to bude etapa velice těžká poušť Atacama, tak se nepotvrdily ani teploty, ráno byla zima, mlha a jemně mrholilo. Když jsme odstartovali, tak to bylo přejíždění z jednou těžkého místa na druhé, mezi kterými byl tak 30km rozestup, což mi stačilo na to, abych zregeneroval síly a připravil se na další pasáž kamenů, trávy nebo koryt. Posledních 70 km dun byla překrásná pasáž pro čtyřkolky. Hlídal jsem si svého soupeře, poté jsem píchnul gumu, on mi trochu odjel, už jsem si myslel, že ho nedojedu, ale v dunách jsme se zase potkali. Poté se dokonce držel mé stopy, protože byl konec navigačně složitý.“

Etapa 11: Copiapo - Fiambala

Dnešní rychlostní úsek byl kvůli předpovědi počasí zrušen a jezdci se přesouvají po asistenčních trasách do Fiambaly. Důvodem zrušení závodní části je fakt, že kvůli přejezdu pohoří Andy a překročení hranic mezi Chile a Argentinou nelze posunout start. Bohužel tím také padla hlavní pointa tzv. „maratonské etapy“, při které jezdci nocují v provizorním bivaku bez asistence podpůrných týmů a doprovodných vozidel - každý má pouze svoji bednu s výbavou a s opravami si musí vystačit sám.
Místo zpráv z etapy přinášíme alespoň několik nádherných fotek z pouště.
   

Etapa 12: Fiambala - La Rioja

Zatím jen výsledky - Pepa Macháček dnes opravoval pneu a bloudil, takže přijel do cíle až jako druhý a první Patronelli tak o půl hodiny stáhl Pepův obrovský náskok. Bražina byl dnes sedmý, celkově se v závodě pohybuje již  jen 10 quadů, ostatní odpadli.

Příznivce quadů by mohla zajímat také následující fotografie německého dobrodruha, který po Jižní Americe cestuje s obytným minipřívěsem. Potkal jej Ivo Kaštan, který na svém pitbiku již ze závodu odstoupil a jede po asistenčních trasách. Zmíněný dobrodruh podle všeho občas cestuje s quadem, občas prostě stopem , tj. přemluví někoho, aby ho zapřáhl a odvezl o městečko dále... 


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 0.00 Známkováno: 0x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte

Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.36s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce