QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Dakar 2009 - Jak si vedou Quady

Text: Matěj Oliva | Foto: Press | Zdroj: KM racing, Martinmacek.com | Datum: 06.01.2009 | Zobrazeno: 3254×

Dakar 2009 - Jak si vedou Quady Zběsilá jízda po rovných prašných pláních a tvrdém povrchu první tři dny přinesla hodně technických problémů téměř pro všechny jezdce, takže pořadí na špici se měnilo a vedli hlavně ti, kteří se dokázali vyhnout defektu.


Etapa 1: Buenos Aires - Santa Rosa de la Pampa

  První den museli jezdci hned za rozbřesku absolvovat přesun 196 km na start speciálky po prašných písko-štěrkových cestách. Měřená rychlostní zkouška měřila úmorných 371 kilometrů. Vyhrál jí Francouz Declerck s náskokem necelcýh třinácti minut před naším Pepou Macháčkem na Yamaze.





Josef Macháček (KM racing)„Dle předpokladu jsem věděl, že se budu muset probíjet přes motorkáře a že mě budou dojíždět auta. Volil jsem bezpečné tempo. Trať byla vzhledem k velké prašnosti velmi nebezpečná“.

Etapa 2: Santa Rosa de la Pampa - Puerto Madryn


Druhá etapa začínala rovnou měřeným speciálem o délce 237 km a vedla napřed po rychlých prašných cestách, pak travnatou pampou plnou ostntaných keříků a nakonec příšernými prašnými kaňony, kde při pozdějším dojíždění motorkářů rychlými auty šlo doslova o život, jak je vidět na videu. Etapové vítěztví zopakoval Francouz Declerck. Josef Macháček obsadil šestou příčku a celkově se propadl na čtvrtou pozici.


Zpráva od týmu KM Racing

Dnešní etapu symbolizoval členitý terén, všudypřítomný prach, písek a hluboké jámy. Všem členům tým se dnes vyhnuly technické problémy a všichni zaznamenali posun vpřed na výsledkové listině. Jen snad pro dokreslení atmosféry, etapa se jela v úmorném vedru 40°C !!! a to na trase dlouhé přes 700km dá zabrat.
Josef Macháček Držel jsem se raději s plynem zpátky, protože cestou jsem potkal spousty havarovaných motorek, tahle etapa ještě o ničem nerozhoduje a nechtěl jsem stejně jako kluci s týmu udělat nějakou navigační chybu, což u některých závodníků, které jsem viděl bloudit byl zásadní problém. Technika je v pořádku a i já se cítím v pohodě“.

  1. Declerck (Fr./Yamaha) 2:55:58, ...6. Macháček -19:38, 10. Bražina (oba ČR/Yamaha) -37:04.

Průběžné pořadí:
1. Declerck 6:56:14, ...4. Macháček -32:34, 10. Bražina -1:23:53.

3. Etapa z Puerto Madryn do Jacobacci.

Celková dnešní vzdálenost je 695km ale z toho je 550km měřený speciál! Byla to druhá nejdelší měřená etapa v celé rallye. Trasa vede po rychlých cestách s minimálními problémy ale závodníci si musí dávat pozor na stav pneumatik, aby nedopadli jako v první etapě. Typická vegetace na pampě může také znamenat nečekanou překážku, ve druhé etapě bylo několik ošklivých úrazů způsobených stromy a keři, kde projíždějící závodník zůstal viset např. nohou za vyčnívající kořen, který v prachu nebyl vidět a výsledkem byly spirálové zlomeniny.


Josef Macháček –
„Dnešní rychlá etapa byla o odvaze, kam až umí zajít závodník se svojí technikou. Jelikož je moje Yamaha schopna jet až 150 km/hod., tak mi to dnešní vítězství umožnila. Musím ale pro další etapy změnit taktiku, aby mi vydržely pneumatiky, protože mne dnešní etapa stála obě zadní gumy“.

1. MACHÁČEK (ČR/Yamaha) 6:41:59,
2. Declerck (Fr./Yamaha) 6:43:46, 3. Gonzalez (Šp.) 6:52:54.
Průběžné pořadí: 
1. Declerck 13:40:00, 2. MACHÁČEK + 30:47, 3. Gonzalez + 45:45.




Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.21s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce