QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Dakar 4., 5. a 6. Etapa

Text: Matěj Oliva | Zdroj: Martinmacek.com, KM racing | Datum: 09.01.2009 | Zobrazeno: 4312×

Dakar 4., 5. a 6. Etapa Jméno Pepy Macháčka se na dakaru skloňuje každý den ať už jako vítěze etapy, nebo jako jezdce, který zastavil a obětoval výsledek v etapě, aby pomohl motorkáři po těžké nehodě. Nicméně neztratil se ani Olin Bražina.


Etapa 4: Jacobacci - Neuquen

Etapa z Jacobacci do Neuquenu měří celkem 488 km, z toho 380 km speciál (zkráceno z 459 km). Motorkáři, kteří si pamatují ježdění přes nekonečná "vádí" v Africe si okamžitě vybaví že to co je čeká - prakticky to samé, pouze se tomu říká "rios". Ale musí si dávat stejný pozor. Po 65km (kde je měřicí bod) přijde písek a jízda volným terénem. Některým to bude asi vyhovovat mnohem víc než prašné cesty. Na 180km přijde opět tvrdý podklad. Úsek před cílem zejména od 419km má všechny charakteristiky dokonalé pasti. Zejména ti, kteří měli pocit že jedou dokonale, můžou narazit na problémy, protože jde o čistý písek s obtížnou navigací. Tolik co říká příručka pro novináře. Trasa vede do nadmořské výšky 1448 asi na 40km speciálu a na 220km se vrací opět nad 1300m. Celý zbytek pak klesá až na 100m, takže se pojede docela z kopce.


KM Racing

Nenapadá mne přirovnání, k čemu přiřadit to, v čem se celý závod až doposud odehrává. Jsme prakticky čtvrtý den jen a jen ve všudypřítomném prachu a že jej máme všude (ve věcech, v technice, v autech, v očích, na plicích, atd.). S prachem a nemožnosti vidět cokoliv, co se děje před vámi, je závod nadmíru nebezpečnou záležitostí, o čemž svědčí již řada zranění a to převážně v řadách motorkářů.

Jako by toho bylo málo, tak měl Dušan Randýsek v dnešní etapě nehodu a musel být letecky převezen do nemocnice. Byl tam s ním jeho bratr Robert a Dušan musí dva dny ležet v nemocnici v místním Neuquem a poté se bude organizovat transport do Čech. Dle informace od Roberta, má Dušan zraněné koleno a pohmožděný hrudník. K Dušanovi na trati přijel první Josef Macháček, kterým mu pomohl z trati a přivolal pomoc. Josef Macháček jede bez technických problémů a drží si na dohled čelo kategorie Quad.

Josef Macháček„Bylo dobře, že se dnešní etapa zkrátila. Startovní pole se trochu uklidnilo. Prvních 75km bylo náročné, duny a písek s nepříjemnou tvrdou trávou. Písek je jiného typu než v Africe, zde je smíchán s hlínou a po dešti se zhutní. Druhá část již bylo po rychlých pistách. Muselo se dávat ale pozor, protože to byla náhradní trasa a road book nebyl zcela perfektně připraven a bylo dlouhá spojovačka."

Etapa 5 - Z Neuquen do San Rafael

Největší zkoušku jezdců v prvním týdnu závodu bude tvořit právě tato etapa vedoucí do San Rafael. Dlouhá etapa bude vyžadovat vysokou koncentraci závodníků a to neustále. Jezdci se již setkají se skutečnými průjezdy přes mimořádně dlouhé duny, které budou dlouhé téměř 20 km. Dlouhé části etapy vedoucí jenom v terénu se budou střídat s techničtějšími částmi sledující „rios“.Bude již možno na horizontu spatřit horské pásmo Kordillery ale nebude vůbec čas se věnovat jeho prohlížení, protože pozdní příjezd do bivaku vždy znamená ztrátu v pořadí.
V závěru této etapy přišla písečná bouře, která pohřbila mnoho jezdců v písku. Organizátoři proto odklonili zbytek startovního pole mimo původní trasu za prvním Waypointem. Tím bohužel Pepa Macháček o lepší umístění. Započítány byly totiž pouze časy na trase do CP1 a to i jezdcům, kteří dokončili celou etapu!



Tuto etapu bohužel poznamenala i jedna smutná zpráva. Dnes v noci bylo v argentinské buši nalezeno tělo francouzského motocyklisty Pascala Terryho, který byl pohřešován od druhé nedělní etapy ze Santa Rosa do Puerto Madryn. Devětačtyřicetiletý Francouz Pascal Terry (startovní č. 192) jel na motocyklu Yamaha 450 WRF. Terry byl pohřešován od neděle, kdy nedokončil etapu ze Santa Rosa do Puerto Madryn v Argentině. Jeho tělo bylo nalezeno v noci z úterý na středu v husté buši.

KM racing

Josef Macháček – „Dalo by se říci, že jsem nic složitějšího jako dnes ještě nejel. Těžké písečné duny, prach a kamení, mi nedovolili příliš riskovat. Ještě nejsme ani v polovině závodu a mám obavu o dostatek pneumatik. Jinak byla dnešní etapa hodně svým profilem zajímavá, strmé výjezdy, klasická step, písek a duny, celkově i přes svou náročnost, se mi dnes etapa líbila“.

Etapa 6 ze San Rafael do Mendoza

Etapa je plná přejezdů a hned na začátku je specielní přejezd dun v délce téměř 60 km. Trať je v druhé části etapy snazší ale jezdci musí opatrně sjet k širokému brodu a brod úspěšně přejet, což klade na řidiče vysoké nároky.Při dojezdu do Mendozy se již začíná objevovat předhůří And. Tato etapa byla bohužel ovlivněna bouří z předešůého dne. Důsledkem je zkrácení původní trasy závodu a odsunutí startu do pozdějších hodin. Vše bylo dost hektivké, například quady temau Yamaha Holand přijely do cíle etapy až v 9! hodin ráno.



Všechny tyto aspekty nakonec asi nejvíce sedly Josefu Macháčkovi, který si připsal první etapové vítěztví a dotahuje se na celkově vedoucího Gonzaleze. Dobrý výsledek podtrhl Olin Bražina svým jedenáctým místem. Bohužel ej  těžké se dostat k nějakým záběrům našich jezdců. Podívejte se etdy alespoň, jak to vypadá v bivaku.

KM racing

Josef Macháček„Bylo dobře, že se dnešní etapa zkrátila. Startovní pole se trochu uklidnilo. Prvních 75km bylo náročné, duny a písek s nepříjemnou tvrdou trávou. Písek je jiného typu než v Africe, zde je smíchán s hlínou a po dešti se zhutní. Druhá část již bylo po rychlých pistách. Muselo se dávat ale pozor, protože to byla náhradní trasa a road book nebyl zcela perfektně připraven a bylo dlouhá spojovačka."

Výsledky:

1. Macháček (ČR/Yamaha) 2:49:47, 2. Gonzalez (Šp./Yamaha) -10:04, ...11. Bražina (ČR/Yamaha) -1:06:39.

Průběžné pořadí: 1. Gonzalez 31:38:47, 2. Macháček -32:09, ...8. Bražina -7:49:42.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.31s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce