QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Dakar 7. etapa: Laskawiec druhý, Macháček se sníženou penalizací stahuje Argentince

Text: Jan Krajíček | Foto: www.dakar.com | Zdroj: www.kmracing.cz | Datum: 09.01.2011 | Zobrazeno: 2542×

Dakar 7. etapa: Laskawiec druhý, Macháček se sníženou penalizací stahuje Argentince Po sobotním dni volna měla čekat účastníky 33. ročníku Rallye Dakar nejdelší speciálka celé soutěže, nakonec však byla pořadately zkrácena. V cíli byl dnes nejrychleji domácí Sebastian Halpern, za Argentincem dojel skvěle Polák Laskawiec v barvách KM Racingu. Z českých jezdců zbyl dnes čtvrtý Macháček, který ze stejné pozice statečně bojuje s domácími jezdci, jeho čtvrteční penalizace byla navíc snížena na polovinu.


Soutěžící dostali zabrat ve fyzicky náročné etapě, která měla původně být nejdelší etapou Dakaru. Jelikož ale někteří závodníci skončili v pátek pozdě večer, nocovali v poušti a sobotní volno strávili přesunem na dnešní start, byla etapa zkrácena na 273 km. První část erzety vedla skrz hluboké kaňony k písečným dunám na pobřeží Pacifiku. Zbytek etapy pak pokračoval rychlejším prašným terénem, v němž však pro unavené závodníky nebylo jednoduché zkrotit stroje.
Ve startovním poli čtyřkolek, kde pokračuje jen 17 jezdců, už máme po odstoupení Martina Plechatého už jen jedno želízko v ohni. Josef Macháček se od úvodu držel v první čtyřce, na třetím měřeném bodu dokonce vedl, nakonec dojel s přehledem na čtvrtém místě s osmiminutovou ztrátou na vítěze, jímž dnes byl překvapení čtyřkolkářského Dakaru, domácí Sebastian Halpern, který drží průběžné třetí místo právě před Macháčkem. Český jezdec však už svou tradičně skvělou jízdou stahuje náskok soupeřů a tak hlavně vinou čtyřhodinové čtvrteční penalizace, jež byla nakonec zkrácena na polovinu, ztrácí přes 2,5 hodiny na první místo. Josef Macháček se během volného dne také vyjádřil k přísné penalizaci za minutí waypointů: „Závodník se s potrestáním klidně vyrovná, když je oprávněné. V mém případě to tak necítím. Je to spíš tak padesát na padesát. Nejsem přesvědčený, že netrefení kontrolních bodů je úplně moje vina. Většinu jsem jich projel a pak jeden minul. To že nefungovalo zařízení GPS, není přece moje vina. Popravdě jsem ani pořádně nevěděl, co mám dělat. Proč bych se vrtal v něčem, na co nemám právo. Vždyť nás pořadatelé upozorňují, že zasahovat do navigačního zařízení není naše starost.“ Stáj KM Racing stále podniká kroky, kterými by měla docílit zrušení Macháčkovy penalizace. Macháčkovi navíc dělá radost jeho týmový kolega, Polák Lukasz Laskawiec. Ten dnes zajel fantastickou etapu, když skončil druhý jen 2:10 za vítězným Sebastianem Halpernem! Laskawiec dokonce na prvním a šestém waypointu vedl. Po technických problémech v úvodu soutěže tak polský debutant podává vynikající výkony, které mu zajišťují průběžné 8. místo. Alejandro Patronelli, dosavadní lídr, dojel dnes kvůli technickým problémům, jež ho zkraje etapy potkaly, až 11. se ztrátou skoro 2 hodiny, v celkovém hodnocení tak uvolnil první příčku svému krajanovi Tomasi Maffeiovi. Tomu fantasticky vyšla první část Dakaru, a ačkoliv dnes dojel až devátý, na Patronelliho má náskok tři minuty.
Ještě alespoň pár řádky se vracíme ke druhému českému čtyřkolkáři, který do Dakaru odstartoval. Martin Plechatý ze skvělého čtvrtého místa musel závod v pátek opustit, když v páteční šesté etapě poškodil svou čtyřkolku Yamaha Raptor tak, že jí na trati nebylo možné zpojízdnit. Po opravě motocyklu v bivaku by člen týmu KM Racing rád v soutěži pokračoval, ale reglement pořadatelské společnosti A.S.O. to neumožňuje. Poslední okamžiky svého účinkování na letošní Rallye Dakar osvětlil při dnu volna Martin Plechatý: „Před čtvrtým „cépéčkem“ došlo zřejmě kvůli vadě na materiálu k vylomení tyče spojovačky řízení. Třistakilová čtyřkolka se zablokovala, udělali jsme kotrmelec a já od ní dostal docela herdu do zad,“ popisoval pětatřicetiletý motocyklista neradostné okamžiky, které nakonec neskončily zraněním. „Jsou to maličkosti, které nestojí za řeč,“ mávnul rukou. „Naštěstí došlo k nehodě v místě, kde byly velké duny a měkký písek, takže jsem dopadl do měkkého. Skoro jako do peřin.“ Hned po nehodě se Plechatý snažil škody napravit, ale tak velký díl materiálu, jaký by se mu hodil, s sebou bohužel neměl. „Potřeboval bych k tomu větší kus litiny. Vrtulník organizátorů mě pak naložil a dopravil do bivaku v Arice, jinak to nešlo. Strašně rád by v soutěži pokračoval, jenže to řády Rallye Dakar v takovém případě neumožňují,“ krčil rameny jezdec, který byl v době havárie na skvělém průběžně čtvrtém místě a který nyní už jen ze zázemí týmu fandí svým skvěle jedoucím kolegům Macháčkovi a Laskawiecovi.
V pondělí čeká na závodníky 508 km dlouhá speciálka, která prověří kromě fyzické výdrže jezdců a strojů také navigační dovednosti závodníků. V ohromném otevřeném prostoru Chile budou soutěžící přejíždět z jednoho údolí do druhého, orientačních bodů bude málo a proto nebude těžké udělat navigační chybu. Na konci etapy se nachází dlouhý písečný úsek, který bude vyžadovat naprosto klidnou hlavu, protože je vždy lepší se s tímto úsekem poprat ještě za denního světla než při svitu reflektorů.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen flashem.

7. etapa, quady:


1 HALPERN (ARG) YAMAHA 4:01:26 hod.
2 LASKAWIEC (POL) YAMAHA +2:10 min.
3 SANTAMARINA (ARG) HONDA +6:16
4 MACHACEK (CZE) YAMAHA +8:42
5 HANSEN (ARG) POLARIS +30:50
6 DECLERCK (FRA) POLARIS +31:28
7 COPETTI (ARG) YAMAHA +40:04
8 RAMIREZ (CHL) CAN-AM +41:55
9 MAFFEI (ARG) YAMAHA +58:51
10 MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +1:02:23 hod.

Po 7 etapách:


1 MAFFEI (ARG) YAMAHA 31:44:45 hod.
2 A. PATRONELLI (ARG) YAMAHA +3:03 min.
3 HALPERN (ARG) YAMAHA +26:45
4 MACHACEK (CZE) YAMAHA +2:36:49
5 COPETTI (ARG) YAMAHA +3:23:54
6 DECLERCK (FRA) POLARIS +4:01:20
7 RAMIREZ (CHL) CAN-AM +5:40:14
8 LASKAWIEC (POL) YAMAHA +6:10:03
9 HANSEN (ARG) POLARIS +6:35:32
10 MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +7:06:18


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.33 Známkováno: 3x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.44s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce