QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


MČR Quadcross Jinín

Text: Matěj Oliva | Autor: Jan Jasanský - Quadrace.cz, Jonáš Saňa | Foto: Quadrace.cz | Datum: 01.06.2010 | Zobrazeno: 6096×

MČR Quadcross Jinín Po krátké pauze se mistrák přesunul do Jinína. Po týdenních deštích se dalo očekávat hodně bahna a očekávání se bohužel naplnila. I tak byla ale účast v závodech velice slušná a rozhodně bylo na co se dívat.


Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Ranní pohled na rozbahněnou trať na tvářích jezdců moc úsměvu nevyloudil, někteří začali rychle přezouvat na velká kola, spokojen byl snad jen Honza Rejholec se svými Rááázry II. a ofrouďáci David Šimek a Pavel Ulman, kteří na podobné tratě jsou zvyklí. Nechuť dát si po ránu bahenní zábal se projevila ve volných trénincích, kam z Přeboru nastoupilo 12 a z Mistráku jen !5! jezdců. Většina odkroužila dvě kola a se čtyřkolkou dvounásobně těžší, než když vyjeli, se vláčeli na myčku. Každý doufal, že se trať do kvalifikace vyháže, ale těch pár jezdců to skutečně nezvládlo. V deset hodin tedy kategorie Přebor nastoupila na kvalifikační trénink a nejrychlejší zajeli Pavel Smrček, Honza Rejholec a Radek Procházka. Vedoucí průběžného pořadí Jirka Kašpar bahno nemusí a tak to na jeho výkonu bylo znát, když zajel až osmý čas. Po třídě Junior I. a II., jedoucí sloučeně, pak před jedenáctou hodinou vystartovala na kvaldu třída Mistrovství ČR. Nejrychleji trať projel Martin Fox Liška, David Tušl a Pepa Císař, v závěsu za nimi již zmínění ofrouďáci Šimek a Ulman. Smolná byla kvalifikace pro Honzu Jasanského, do jehož mašiny to kdosi již v druhém kole nakouřil zezadu, ohnul rámeček, který následně ohnul rozetu.
Trať se v průběhu kvalifikací změnila v jednokolejku a tak moc šancí na předjetí v závodě nebylo a to poznamenalo průběh závodu Přeboru i Mistráku.

Přebor

Obě rozjížďky ovládla trojice Radek Procházka, Míra Imba Kuchta a Lukáš Balín. V první vystartoval nejlépe Lukáš, sledovaný Radkem a Mírou, V pátém kole Radek poskočil na první místo a v tomto pořadí i dokroužili do cíle, v druhé rozjížďce potom v pořadí, v jakém odstartovali, tedy Procházka, Kuchta a Balín, dojeli do konce. Smolný tento závod byl pro Jirku Kašpara, kterému se v druhé rozjížďce zamotal spadlý řetěz do primárního kolečka a tak nedojel, čímž přišel o cenné body a nevím, zda v průběžném pořadí ještě vede, jakožto i pro Edu Brdára, který se v první rozjížďce trochu zapletl s Jardou řezníkem Nováčkem a než si popovídali, bylo startovní pole téměř o třičtvrti kola pryč. Celkově tedy první místo získal svou výbornou jízdou Radek Procházka, jako druhý se umístil Míra Imba Kuchta, na kterém jeho nedávná zranění již nebyla znát a třetí místo patří Lukáši Balínovi. Zklamáním byla neúčast Tomáše Foxe II. Tesaře a Michala Bogáše, kteří nestartovali ani v jedné rozjížďce. Asi si chlapci chtěli okouknout styl ostatních a připravit si strategii do Újezda??

Mistrovství ČR

V obou rozjížďkách na čele úřadoval stylem start cíl Martin Fox Liška, kterého se marně snažil pojet David Tušl. Byl to opravdu velmi poutavý boj obou závodníků, Martin musel čelit několika útokům Davida, z nichž jeden skončil vysednutím Davida ze stroje, když se nevešel do stopy, Foxík si ale svou pozici na čele udržel. Za nimi se tři kola držel Maťo Prostinák, když ve čtvrtém byl pojet Pepou Císařem. V tomto pořadí všichni čtyři dojeli i do cíle první rozjížďky, zatímco za nimi si zkušeně hlídal svoje páté místo létající dědeček Jarda Faktor, kterého se marně snažil zdolat Lukáš Studený. Za nimi projel cílem ze všech sil jedoucí Radovan Bureš, kterého začal dohánět z posledního místa jedoucí Honza Jasanský, kterého snad nějakým nedopatřením pustili na startovní rošt jako předposledního a startoval tedy z druhé řady, vychutnávaje si po startu spršku bahna a kamení od jezdců z první brázdy. Inu líná huba ..... Jedinou stinnou stránkou první rozjížďky bylo zranění Michala rusáka Prskavce, který po odhození zabahněných brýlí, dostal do oka vystřeleným kamenem od jezdce před ním a musel odstoupit. Následoval převoz do nemocnice a ošetření, druhou rozjížďku již byl přítomen jako divák, oko ovšem, dle jeho slov, jak Rocky po zápase.
Druhá rozjížďka a na prvních dvou místech stejný průběh, Foxík ve vedení, David se marně snaží najít skulinku, třetí Maťo Prostinák, který snad již konečně vyladil svojí mašinu a začne pořádně tahat. Pepa Císař v šestém kole Matěje pojíždí a začíná se pomalu přibližovat vedoucí dvojici, když v tu chvíli ho zradí jeho berany, tedy řídítka. Pepa dokodrcává do depa, utahuje klemy, ale toto zdržení je již příliš velké na to, aby mohl zasáhnout do boje o umístění. Na čtvrté místo se tak dostává Honza Jasanský a v posledních třech kolech si vychutnává jízdu s prázdným předním kolem. Výrazně zpomaluje, vytvořený náskok před pátým Jardou Faktorem však stačí. Ani tato rozjížďka se neobešla bez kolize, to když hned po startu v levotočivé zatáčce trefil Roman Matýs zadní kolo Lukáše Studeného čtyřkolky, která se plavmo vznesla, nechaje Lukáše ležet na zemi. Popisuje se to lehce, ale pohled to byl ošklivý. Naštěstí Lukáš nezraněn, mašina však s utrženou brzdovou hadičkou nepojízdná. Návrat na závodní trať zkusil Míra Zatloukal, klička sic zatím nedoléčená, ale víte sami, že to čekání je táááák dlouhé. Zaznamenali jsme naopak absenci Jindřicha pružinky Petlacha, který sic rozhlašuje, že s mistráky končí, ale známe ho.
Celkové pořadí 3.závodu : 1. Martin Liška 2. David Tušl 3. Matěj Prostinák

Kategorie Junior I. a II.

Na první trénink Juniorů I. a II. , kteří byly spojeni jak na tréninky, tak na závody, se sjela většina jezdců a vyrazili na poměrně dost promáčenou trať, která místy připomínala offroad maratón. Aby toho nebylo málo, během tréninku ještě krapet sprchlo a po prvním kole cílem projížděly spíše koule bahna a nebylo poznat kdo je kdo. Většina jezdců opustila dráhu už po dvou kolech, protože se více vytahovalo než jezdilo. Nejvíce promáčenou trať odnesli zástupci kategorie Junior I. kteří s nejmenšími výkony svých strojů nezvládali náročnější pasáže trati a závan spálených spojek a vařících motorů byl cítit všude kolem. Junioři II. na silnějších strojích (většinou Yamaha 250) vyznačenou trať projeli, ale se značnými komplikacemi. Vedení závodu tedy rozhodlo o zkrácení trati. Do druhého, tedy měřeného tréninku se sjelo kompletní startovní pole, ale ani zkrácená trať nezabránila dalším komplikacím v podobě uvíznutí. Bohužel netuším jak dopadl měřený trénink, protože jsem spolu s dalšími rodiči založil vyprošťovací službu a po většinu času jsem se pohyboval po dráze. I tento fakt opět vedl pořadatele k již druhému zkrácení trati.
Po trénincích mistráku a sajdkár se naštěstí část bahna z trati vyházela a tek se mohlo plynule přejít do prvního závodu. Jak jsem již zmínil, byly oba závody spojené, takže startovní pole bylo zaplněno do posledního místa. Protože měla tato kategorie zkrácenou trať na minimum a jezdci neprojížděli okolo časomíry, nejezdilo se na čipy a pořadí během závodu hlídalo několik zástupců z řad pořadatelů. Toto nemohlo vést k ničemu jinému než k pořádnému guláši a tak to také nakonec dopadlo.

Nejlépe z Juniorů II. odstartoval Tomáš Cífka následovaný Michalem Fischerem a Martinem Lemonem. Toto pořadí vydrželo asi jen do druhé zatáčky, protože u cílové rovinky ze zatáčky vyletěl na prvním místě Michal Fischer a za ním Martin Lemon pronásledovaný Matějem Saňou. Největší smůlu měl v tomto závodě Michal, když jedoucí jasně pro vítězství mu dvě kola před cílem došel benzín, a než stačil přepnout na rezervu a znovu nastartovat, propadl se na poslední místo. Na první místo se tedy posunul Martin Lemon stíhaný Matějem Saňou a Dominikem Vávrů. Když už to vypadalo, že toto pořadí vydrží až do konce se Martin Lemon dostal mimo ideální stopu, a toho využil Matěj Saňa který se tak posunul na první místo. Konečné pořadí, i když po pár úpravách s pořadateli - 1. Matěj Saňa , 2. Martin Lemon , 3. Dominik Vávrů.
Bylo bohužel těžké sledovat jak si na startu vedli všichni jezdci, ale za Juniory I. se po horším startu do vedení propracoval Mára Fischer a udržel ho až do samého závěru závodu. Jezdce této kategorie ještě bohužel moc neznám, tak výsledky budou ve fotogalerii. Ale i na nejmenší závodníky byl krásný pohled, kluci si nedarovali ani kousek trati a o dramatické okamžiky nebyla nouze.
Během závodů mistráku a sajdkár začalo svítit sluníčko a valná část trati vyschla, a do druhého závodu se na start postavili někteří na suchých gumách což se ukázalo jako dobrý tah.

V této druhé rozjížďce se nejlépe podařilo odstartovat trojici Michal Fischer , Tomáš Cífka a Matěj Saňa. Během pár kol urputného boje se Cífkovi podařilo předjet Michala Fischera a takto oba dojeli až do cíle. Avšak na třetí pozici jedoucí Matěj Saňa měl v posledním kole menší kolizi s jezdcem z kategorie Junior I. a musel se tedy spokojit se čtvrtým místem když se po této kolizi před něj dostal Martin Lemon.
Pořadí na bedně Junior II. bylo tedy - 1. Tomáš Cífka kterému se podařilo v prvním závodě dojet na čtvrté pozici , 2. Matěj Saňa a 3. Martin Lemon.
Junioři I. se po startu namíchali mezi starší jezdce, ale pro vítězství si opět dojel skvěle jedoucí Mára Fischer.
Všem jezdcům patří velký obdiv že takto náročnou trať zvládli, a dokázali se poprat s nepřízní počasí jako jejich dospělí kolegové z přeboru a mistráku.

Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu MČR Quadcross

Až budu starší pojedu Mistrovství Evropy

22.12.2016, Závody
Nadpis vypovídá sám o sobě o ambicích devítiletého Jakuba Hejnýho. Má za sebou velmi pěknou závodní sezonu a už nyní ví ...

Závod od závodu zrychluju

01.12.2016, Závody
Michal Seňko je letošním nováčkem MMČR Side a Quad, ve svých 15 letech odpálil od hrazení s velkým respektem, ale v posl...

Novopečený Mistr

07.11.2016, Závody
Konec roku je již tradičně spojen s vyhlášením těch nejlepších jezdců a jezdkyň motocyklových soutěží. V kategorii Quad ...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.17s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce