QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


MČR Quadcross Stříbro

Text: Matěj Oliva | Autor: Jan Jasanský - Quadrace.cz | Foto: P.F. Krtek | Datum: 24.08.2010 | Zobrazeno: 4250×

MČR Quadcross Stříbro Český mistrák pokračoval po letní přestávce dalším závodem, tentokrát na populární trati ve Stříbře. Boj o titul mezi Liškou a Tušlem je v plném proudu a Martin Liška musel ve stříbře dojet před Tušlem, aby mohl pomýšlet na obhajobu.


Výborně připravená trať, skvělá organizace, dobré zázemí, počasí přálo, co více chtít. Jak bývá zvykem, depo se zaplnilo již v páteční odpoledne, kdy celou spodní plochu zabrali čtyřkolkáři se svými týmy. Tedy zabral jsem po příjezdu asi tak třetinu, o chvíli později přijel Maťo Prostinák, ten zabral další třetinu pro kolegy a zábor završil Jirka Kašpar, který mlíkem skutečně nešetřil, řka že musí držet dědečkovi Faktorovi, otcovi Čůzovi, Špacírovi Pananinimu Procházkovi a asi dalším deseti. Sajdisté a veteráni, pravda trochu remcali, moc platné jim to však nebylo. Do třídy mistrák se nakonec sjelo 14 jezdců, v kategorii přebor si jich přijelo zajezdit 18. Juniorů přijelo dohromady 18 (10+8).

Junior I

Obě rozjížďky s velkým náskokem vyhrál Marek Fišer a dojel si tak pro celkové první místo. Místo druhé si vyjel Lukáš Kolpek, který dojel dvakrát druhý a bronzovou pozici obsadil Michal Trefil. Michal jel v tomto seriálu poprvé, když v minulých závodech nejel pro problém s mašinou a vedl si velice dobře. V druhé jízdě měl sice po startu kolizi s kolegou, poté co mu zahaprovala trhačka a on ve výjezdu zůstal stát. Za ním jedoucí závodník do něj drcnul a tak obě mašiny skončily kolama k nebi. Michal tak vyjížděl z předposledního místa s téměř půlkolovou ztrátou, pěknou jízdou však vybojoval pátou příčku a tak místo třetí celkově.

Junior II

O první místo v této kategorii bojoval Michal Fišer s Matějem Saňou. První závod skončil vítězstvím Matěje, druhý závod dopadl v obráceném gardu, když Matějovi asi v polovině rozjížďky upadl nášlap, přesto však bojoval a udržel si druhou pozici. V obou závodech skončil třetí svou jistou jízdou Dominik Vávrů. Matěj Saňa tak stáhl náskok zatím prvního Tomáše Cífky v průběžném hodnocení, protože Tomášovi se nedařilo, první jízda 4., druhá jízda místo poslední.

Přebor

V této kategorii se očekával boj Jirky Kašpara, vedoucího jezdce průběžného pořadí s 200 body, s Radkem Pohárkem Procházkou 195 bodů a Honzou Rapíkem Rejholcem 173 bodů. Honzu v kvalifikaci hned v prvním kole zradila mašina a tak celý den hledal závadu, tedy proč nedává jiskru. No možná hledá ještě teď. Jirku zradil stroj v kvalifikaci po prvním kole, ale čas mu stačil na místo páté v postavení na startu. Vinou bylo zřejmě vadné čerpadlo, dávající málo paliva. Naštěstí ochotný vedoucí Liškova týmu, Pavel, mu zapůjčil jiné z náhradní mašiny a tak mohl Jirka nastoupit na start. Také Radek se již večer trochu trápil s jeho KTM, ale jak již výše psáno, ochotný Libor Švejk Švejcha mu ji promptně upravil. V první rozjížďce zazářil Míra Imba Kuchta, který dlouho vedl celé startovní pole a až v závěru, již zcela vykvetlý, byl pojet Lukášem Vobeckým. Místo třetí v této jízdě obsadil Radek Šimice. Favorité Jirka a Radek skončili na 9. resp.7. místě.
Druhou jízdu neponechal Radek Procházka již nic náhodě a po vydařeném startu a jisté jízdě si vytvořil dostatečný náskok od ostatních jezdců. Lukáš Vobecký sice jeho náskok pomalu stahoval, což bylo znát v posledních kolech, kdy Radek již zřejmě také mlel z posledního, cíl projeli v těsném závěsu, Radek si ale první místo udržel. Na třetí pozici dojel Zdenek Poláček, který po startu i chvíli vedl. Jede jedny z prvních závodů a vede si chlapec velmi dobře. Jistě na jeho úspěchu má velkou zásluhu i jeho fan team, respektive jeho povzbuzování u trati, které se nedalo přeslechnout. No a když se něco sere ... Jirkovi Kašparovi, který již byl připraven Zdeňka pojet, opět zahaprovala mašina a tak místo aby se radoval v druhé jízdě z místa třetího, se propadl na místo deváté. Na místě čtvrtém tak dojel Radek Šimice. Lukáš Vobecký, který si vedl velmi dobře v obou rozjížďkách tak obsadil celkově místo první, před stříbrným Radkem Procházkou a bronzovým Radkem Šimicem.
Za zmínku jistě stojí i drobný incident Pepy Barilly, který se mi „pochlubil", jak v druhé jízdě, poté co se mu jeho mašina trochu zbláznila a on vjel jedním kolem na trávu, skoro přejel jakousi nešťastnici (ano, tituloval ji zcela jinak), která těsně u trati na bobku, !!zády k trati!! zřejmě chytala bronz. Naštěstí ji jen štrejchnul, ale ze své mašiny stejně, ve snaze zabránit vážnějším následkům, vypadl. Poté, co dámu otituloval několika trefnými výrazy, nasedl a pokračoval v krasojízdě. No a jak mi sdělil Eda Brdár, desátý a osmý, celkově sedmý, úroveň jezdců se stále zvyšuje, protože již mu nepomáhá jeho vyčkávací taktika, až někteří odpadnou, tak si je pojede. Trochu rozladěn mi pravil „čekal jsem a ono furt nic, všichni tahali jak vzteklí"

Mistrovství

Již trénink nedopadl dobře pro Pepu Císaře, který po vyléčeném zranění kotníku ze Slovenského mistráku chtěl opět dokázat, že se s ním stále musí počítat. Jeho průjezdy zatáček a skoky, do kterých se pouštěl čím dál víc, jistě potěšily oko každého diváka. V levé zatáčce pod silnicí, snad že ji jel moc rychle, snad že ho to koplo, štrejchl kolem vant a bylo dokonáno. Mašina šla panna orel a nakonec skončila na Pepovi. Zlomená klíční kost znamená zřejmě pro Pepu konec letošní sezóny. Přejeme mu tímto tedy brzké uzdravení.Tak jako v Přeboru se očekával boj vedoucích jezdců i zde se všichni těšili na souboj o celkové prvenství mezi Davidem Tušlem, který vede v průběžném pořadí o 16 bodů před Martinem Foxem Liškou. Chtěl-li by si Martin dojít na podzim pro mistrovský titul, musel by již ve všech závodech Davida porazit a Stříbro bylo prvním z nich. Stejně tak se očekávaný byl boj Lukáše Studeného 147b. s Honzou Jasanským 141 b. o místo třetí.
David Tušl svou jistou jízdou v obou rozjížďkách však nenechal nikoho na pochybách, že mistrovský titul opravdu chce. Přes skrumáž po startu druhé jízdy, do které se zapletl Martin Liška, který zřejmě zavadil Davidovi o zadní kolo a Matěj Prostinák a při které všichni tři své mašiny opustili, dokázal David v obou jízdách vyjet jistou a čistou jízdou místo první. Martin skončil v první jízdě na místě druhém, v druhé pak až na místě pátém, když poté co se propracoval na třetí místo, prorazil přední kolo a musel výrazně zvolnit. Celkově tedy obsadil místo třetí za Lukášem Studeným (třetí a druhé místo). Smolná byla první rozjížďka pro Michala Prskavce, který po šesti ujetých kolech urazil motýlek na řídící tyči a v jeho stroj se tak stal neovladatelný. Naštěstí se kolize obešla bez následků, Michal v pauze mezi jízdami motýlek zavařil a ve druhé jízdě si dojel pro třetí místo. Velice pěknou jízdu předvedl David Šimek, který obsadil dvakrát místo čtvrté. Honza Jasanský se trápil s novou mašinou, posunuté těžiště a kratší délka stroje, ne a ne si na zcela jiné jízdní vlastnosti zvyknout a tak místo pohodové jízdy se strojem zápasil, aby nakonec vyjel celkové páté místo.
Dva závody před koncem Mistrovství se zdá být o prvních třech místech rozhodnuto. Muselo by se stát něco neočekávaného, aby se pořadí ještě promíchalo, ale všechno je možné.
Další závod seriálu se jede 18.09. v Mohelnici.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 2x

Články šampionátu MČR Quadcross

Až budu starší pojedu Mistrovství Evropy

22.12.2016, Závody
Nadpis vypovídá sám o sobě o ambicích devítiletého Jakuba Hejnýho. Má za sebou velmi pěknou závodní sezonu a už nyní ví ...

Závod od závodu zrychluju

01.12.2016, Závody
Michal Seňko je letošním nováčkem MMČR Side a Quad, ve svých 15 letech odpálil od hrazení s velkým respektem, ale v posl...

Novopečený Mistr

07.11.2016, Závody
Konec roku je již tradičně spojen s vyhlášením těch nejlepších jezdců a jezdkyň motocyklových soutěží. V kategorii Quad ...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:2.49s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce