QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Mistrák konečně odstartoval

Autor: Jan Jasanský - Quadrace.cz | Foto: Quadrace.cz | Datum: 15.04.2010 | Zobrazeno: 3574×

Mistrák konečně odstartoval Po dlouhé zimě je tu konečně čas prvního závodu MČR čtyřkolek a hned na velice zajímavé trati v Kramolíně. V mistráku se událo přes zimu hodně změn. Poprvé jedou junioři, jede se přebor a navíc jsou sloučené všechny kubatury, takže boj o titul bude stát za to.


První závod MM ČR side a quad v Kramolíně proběhl v neděli 11.4. Již v sobotní dopoledne přijeli do depa Martin Fox Liška a Lukáš Studený se svými týmy, aby po usazení svých bydlíků vyrazili do Božetic na další závod ITP Essox cupu. Za nimi se pomalu začali sjíždět další a další, k večeru pak bylo depo zaplněno k prasknutí, neboť se sjely i týmy nově zavedené kategorie Junior a přijeli i Veteráni, kteří zde jeli vložený závod. V roli diváka přijel Mára Jetel Křepelka s ortézou na koleni a věrným druhem Kakánkem po boku a moc se těšil na nedělní závody, jak se bude kochat. Večer pak pohostil kolegy v depu několika rundami vlastnoručně uvařených grogů dle receptury z kolbenky.
Dlouhému posedávání počasí vyloženě nepřálo a tak poměrně brzy depo utichlo, když většina zalezla do svých bydlíků, nebo do místní nápojky.Nedělní probuzení do chladného rána a pohled na oblohu, která nevěštila nic dobrého sic na náladě nikomu moc nepřidal, ale to už začaly první tréninky kategorií Přebor ČR quad, ve které se sešlo 23 jezdců, od nejmladšího a favorizovaného Jirku Kašpara po veterána Honzu žabičku Rejholce. Někteří opozdilci, kteří přijeli na poslední chvíli, trénink samozřejmě nestihlo, čekajíce dlouhou frontu na technické přejímce. Následovali Junioři, side, Mistrák quad a Veteráni. O kategorii Junior se podrobněji níže rozepíše Marek Fišer, kterému tímto děkuji za příspěvek. Vše běželo bez zbytečných zdržení, kluky od tréninků neodradila ani hustá chumelenice. (Počasí vůbec byla kapitola sama pro sebe, mimo sněžení jsme zaznamenali před startem druhé rozjížďky mistráku i drobné krupky, chvílemi ale prosvitlo i slunce, které ale nemělo šanci teplotu kolem 5 stupňů nějak výrazně ovlivnit.)
V rychlém tempu proběhla i kvalifikace, kde v kategorii Mistrovství quad (24 přihlášených) se na čelných místech společně s Davidem Tušlem, Martinem Foxem Liškou, Jindrou Petlachem a Mariánem Klíčem umístili i Pepa Císař s Honzou Klinkem, kteří se po téměř roční odmlce vrátili na závodní trať a jak výsledky napovídaly, mohli jsme se těšit na zajímavé závody. V kvalifikaci měl trochu smůlu Filip Šatoplet, který po nevydařeném doskoku předhonil skokem přes řídítka čtyřkolku, která jej však dohnala a uvěznila pod sebou. Pohled nehezký, však hned přispěchalo pár pomocníků, aby jej z nedobrovolného sevření vyprostilo. Filda naštěstí toto extempore odnesl jen trochu namoženým krkem a naraženou kyčlí, zkusil ještě dát první rozjížďku, ale po dvou kolech raději odstoupil.

Přebor ČR

V obou rozjížďkách nejlépe odstartoval Radek Procházka, který si i dlouho držel vedení, v obou rozjížďkách si již, snad tradičně, na startu trochu přispal Jirka Kašpar, v obou rozjížďkách se však Jirka svou bravurní jízdou postupně propracoval na čelo a zaznamenal tedy plný zisk bodů. Radek Procházka po dvakráte propadl na místo třetí, když v první rundě druhý flek urval Míra Imba Kuchta (na svém spolehlivém J Can Amu), jehož výkon si po téměř půlroční pauze, dané zčásti technickými a zčásti z nich pramenícími problémy (až ho z neustálých poruch mašiny rozbolela hlava), jistě zaslouží uznání. Ještě větší ovace však sklidil veterán Honza Rejholec, který po místě čtvrtém v první jízdě obsadil druhý flek v druhé a tak skončil druhý i celkově. Myslím, že nejvíc překvapen byl samotný Rejža, který svému úspěchu nemohl dlouho uvěřit a z jeho depa se pak dlouho ozývalo radostné halekání jeho teamu. Smolným se Kramolín stal pro Martina Hvězdu, který mohl do pořadí zcela jistě zasáhnout, ale poté co první rozjížďku dojel na prázdných zadních gumách, už jen po zbytek závodního dne smutně sledoval závody z pozice diváka. Možná není od věci se zmínit o malinkém extempore Míry Imby Kuchťáka, který se mohl lépe umístit i v druhé rozjížďce, ovšem poté, co to do něj na férovku narval Lukáš Miler, se propadl do hloubi startovního pole a stihl tak dojet na místě šestém, celkově pak skončil čtvrtý. S Lukášem si to po závodě chtěl vyříkat, když se však setkal s nepochopením došlo na ruční argumentaci až se prý Lukášovi helma protočila o 180. Nevím, zda je to nejšťastnější způsob řešení, ale když nic jiného nepomáhá ....
Konečné pořadí přeboru

Mistrovství Quad

v této kategorii se s napětím očekával souboj úřadujících mistrů Martina Foxe Lišky a Davida Tušla. Stejně tak napjatě byla očekávaná premiéra Michala Prskavce na nové Jawině a každý byl jistě zvědav, jak pojede Pepa Císař, který znovu osedlal GasGas a Honza Klinko, který přesedlal ze Suzuki na KTM. Kartami mohli jistě zamíchat i mnozí další, najmě pak moravská sekce družstevníků, v čele s předsedou Mariánem Klíčem a Pavlíkem Vikem.
A bylo to střelba, myslím, že to byl opravdu závod se vším všudy, bohužel však závod, který znamenal stopku pro Pavla Vika, když krátce po startu po kolizi ze stroje vystoupil a notně otřesen a potlučen již nemohl dál pokračovat. Ještě osudnější se první rozjížďka stala Mariánovi Klíčovi, který po své jezdecké chybě skončil v kotrmelcích. Zlomená ruka v zápěstí, převoz do plzeňské nemocnice a následně do Brna na operaci nevěstí nic dobrého a zdá se, že pro Mariana tento rok sezóna skončila. (dnes jsem s ním mluvil, není to nijak slavné, jedna operace je za ním, další jej čekají, tento rok je odpískáno, jak dál, to je ve hvězdách)
V obou rozjížďkách si dojel pro první místo Martin Fox Liška před Davidem Tušlem, nutno ale říci, že zvláště v druhé to byl skutečně boj od začátku do konce, David stahoval Martinův náskok ze všech sil, zkrátka boj, který se divákům musel líbit. Třetí místo pak v první rozjížďce obsadil Jindra Petlach, který ke všeobecnému údivu nezvadl po třech kolech, asi chlapec zapracoval na fyzičce, před Pepou Císařem, který předváděl bravurní skoky, v zatáčkách však bylo vidět, že na mašině musí ještě hodně zapracovat. Druhou rozjížďku pak Pepa Císař vyjel třetí místo, což pro něj znamenalo třetí i celkově. O místo čtvrté se celou druhou rozjížďku rvali Honza Jasanský s Mírou Zatloukalem, nakonec ze souboje vyšel vítězně Honza a čtvrtý skončil i celkově, když v první rundě se umístil na místě šestém, protože, jak je zřejmě jeho prokletím, připletl se do kolize Pavla Vika, tedy jel za ním a aby ho nepřejel musel zaklapnout a než stroj nastartoval přehnalo se kolem něj celé startovní pole. Zřejmě si ale ve stíhací jízdě libuje.
kčn
Druhá rozjížďka byla poznamenána i velkým počtem odstoupivších jezdců - Michal Prskavec s nefuní brzdou skočil lavici a přistál v křoví, naštěstí v pořádku, Petr Hefner nejel pro závadu v elektroinstalaci, Jindrovi Petlachovi se namotal šusplech do rozety, Mato Prostinák jel na prázdném kole a to opravdu moc rychle nejde, Tomáš Rytíř nedojel pro prasklou vodní hadici (v první rundě pro změnu prázdné kolo), Roman Matýs skončil po druhém kole pod sjezdem u lesa, naštěstí bez vážnějších šrámů, nedojel ani Pavel Pešan, proč to nevím. Honza Klinko měl asi nějaký problém s KTM a tak po dobrém nástupu propadl na místo 12.
Konečné pořadí mistráku

Příspěvek od Marka Fischera:

Junioři

Tuto neděli se jel historicky první závod čtyřkolek juniorů a dětí při MČR.Ve třídě junior I. se zúčastnilo 7 děti a ve třídě junior II. 4 junioři,proto ředitelství závodu rozhodlo, že se obě třídy sloučí do společných rozjížděk.V prvním závodě šel do čela Tomáš Cífka následován Matějem Saňou, oba jezdci se potom několikrát vystřídali na čele, tento boj o první ukončil až pád Matěje Sani. Na druhém místě tak dojel Dominik Vavru a třetí skončil Martin Lemon.Ve druhé rozjížďce si Tomáš Cífka s přehledem dojel pro vítězství a ze souboje o druhé místo vyšel vítězně Dominik Vavru před Martinem Lemonem. Celkové pořadí třídy Junior II. : 1 Cífka 2 Vavrů 3 Lemon.Ve třídě junior I. šel od prvních metrů závodu do čela Marek Fischer na Accessu DRR 90 a své vedení si s přehledem udržel až do cíle před druhým Vojtěchem Kroutilem. Pro třetí příčku si dojel Honza Zánik.Ve druhé jízdě šel opět do čela Marek Fischer, který závod odjel stylem start cil. O druhé místo sváděl boj Honza Pánik s Vojtou Kroutilem. Vítězně z tohoto souboje vyšel Vojta Kroutil, třetí dojel Honza Pánik. Celkové pořadí Junior I. 1 Fischer 2 Kroutil 3 Panik.


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu MČR Quadcross

Až budu starší pojedu Mistrovství Evropy

22.12.2016, Závody
Nadpis vypovídá sám o sobě o ambicích devítiletého Jakuba Hejnýho. Má za sebou velmi pěknou závodní sezonu a už nyní ví ...

Závod od závodu zrychluju

01.12.2016, Závody
Michal Seňko je letošním nováčkem MMČR Side a Quad, ve svých 15 letech odpálil od hrazení s velkým respektem, ale v posl...

Novopečený Mistr

07.11.2016, Závody
Konec roku je již tradičně spojen s vyhlášením těch nejlepších jezdců a jezdkyň motocyklových soutěží. V kategorii Quad ...


Nepřehlédněte

Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.45s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce