QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


MM ČRquadcross Horšovský Týn

Autor: Ing. Jan Jasanský - Quadrace.cz, Jonáš Saňa | Foto: Quadrace.cz | Datum: 11.05.2010 | Zobrazeno: 5458×

MM ČRquadcross Horšovský Týn Nebude-li pršet .... Celý týden zataženo, počasí jak na podzim, a tak není divu, že se na v pořadí již třetí závod MM ČR side a quad v Horšovském Týně nikomu dvakrát nechtělo. Objevovaly se dokonce jobovky typu: Horšák pod vodou apod. Ale ani to nás neodradilo, abychom se v pátek odpoledne a sobotu ráno, nesešli znovu si poměřit své síly. A kdo přijel, dobře udělal. Byť v pátek to ještě večer vypadalo na déšť a podle stále padající teploty i na ranní mrazíky, někteří pesimisté předpovídali i podobné počasí jako v Kramolíně - sněhové přeháňky, sobota se vyklubala do slunečna a tepla.


Kapitoly článku

  1. Závod
  2. Kompletní fotogalerie

V kategorii Přebor ČR se sešlo 21, v kategorii Mistrovství 18 a v kategorii Junior pak 13 jezdců. Za velkou absenci jsou zodpovědná především zranění některých jezdců a nepřívětivá předpověď. Ale jak již bylo zmíněno výše, sobotní počasí ukázalo svou přívětivou tvář a tak po mírném skluzu, kdy se řešilo, zda se spojí třídy Mistrák a Přebor, začaly tréninky třídou Přebor krátce po osmé hodině. Skluz se podařilo brzy srovnat a tak se po zbytek dne mohlo pokračovat podle původního rozpisu.
Bahno, které na trati bylo, se brzy vyházelo, trať však byla přeukrutně rozbitá již v kvalifikačních trénincích a dala všem jezdcům pořádně zabrat. Kvalifikaci Mistráku zajel nejlépe Martin Fox Liška s náskokem kolem dvou sekund před Davidem Tušlem, následoval Michal Prskavec, Pepa Císař a Honza Jasanský. Kvalifikaci Přeboru zvládl nejlépe Jirka Kašpar před Michalem Gáborem, Radkem Procházkou a Honzou Rejholcem. David Šimek, vítěz druhého závodu v Poříčí, přestoupil do kategorie Mistrovství.

Přebor

Obě rozjížďky s přehledem vyhrál mladý (14let) Jirka Kašpar, byť se na čelo prodíral v prvním závodě z posledního místa. Hned po výjezdu v první zatáčce to nabořil do Radka Procházky, kterému hned po startu jeho KáTéeM vypověděla poslušnost. První tak několik kol jel veterán Honza Rejholec, stíhaný Gáborem a Jardou Bažantem. Ze zadních pozic se však začal drát dopředu společně s Jirkou Kašparem i Libor Švejk Švejcha. Jirka se nakonec propracoval po pěkné jízdě na špici, Honza Rejholec si své místo uhájil a za nimi se děly věci. Jarda Bažant se velmi dlouho snažil pojet Michala Gábora, který si však hlídal stopu a dlouho nedával Jardovi šanci. Až v místě, kde by snad nikdo nepředjížděl, Jarda podržel plyn o chvíli déle, což nemohlo skončit jinak než střetem obou mašin a tak šli oba ze sedel. Chvíli se váleli v trávě, pak ale přeci jen pokračovali v jízdě, zem je ještě vlhká a studená, ono to na nějaké dlouhé povalování přeci jen ještě není. Jejich střet rozdělil přihlížející na dva tábory, jedni dávali vinu Jardovi, druzí Michalovi, myslím, že to se zkrátka občas stane, neudělali to jistě úmyslně a proto nemá smysl soudit ani odsuzovat. Na trati se zatím Jirka pomalu ale jistě vzdaloval od Honzy Rejholce, Libor Švejk se prodral na místo čtvrté, když Jarda Bažant, nezlomen svou kolizí, obsadil místo třetí.
Druhá rozjížďka, patřila opět Jirkovi Kašparovi, mocně povzbuzovanému celou svou rodinou, včetně babičky, která pokřikovala, že rok před penzí již nemá zapotřebí takové nerváky, ale přesto dál fandila a radostně halekala. Velký Jiří vše filmoval a jen lakonicky utrousil, že se konečně daří starty. Druhou pozici obsadil Radek Procházka, který domluvil o pauze svému stroji, třetí místo patřilo zaslouženě Jardovi Bažantovi z teamu ASP Group, který jako jediný ze startovního pole sedlá stroj Acces 450 a dokazuje, že i na těchto mašinách lze zajet dobré výsledky. Čtvrtý pak dojel Michal Gábor a jako pátý skončil Libor Švejcha. Pozorný a znalý čtenář se teď jistě zeptá: Kam zmizel Honza Rejholec?? Ve čtvrtém kole nabuzen zřejmě úspěchem z prvního závodu extrémně v zatáčce vysedl a v tu chvíli ho mašina kopla. Krizi sic vládl, ale značně otřesen a lapajíce po dechu zastavil a po zbytek závodu jen přihlížel a sbíral síly na projetí zbytku kola, aby si připsal alespoň nějaké body. Veliká škoda, doposud to mladým kluků pěkně dával. Přejeme tedy brzké vykurýrování, snad bude do Jinína OK.Druhá rozjížďka znamenala stopku i pro Davida Radu, kterému na prudkém výjezdu vypadla rychlost a výjezd se změnil v kotrmelce až dolů. Převodovka KO a bylo po nadějích, David naštěstí bez následků.

Celkové výsledky : 1. Jirka Kašpar 2. Jarda Bažant 3. Švejcha Libor

MM ČR

Kdo čekal souboj Martin Liška versus David Tušl, nebyl zklamán, ale i souboje ostatních jezdců diváky jistě nenudily. Hned po startu prvního závodu se na čele objevil Jindra Petlach s Michalem Prskavcem, zatímco Martin s Davidem se k nim pomalu propracovávali po snad již tradičně pomalejším rozjezdu. Ze středních pozic se zároveň prodíral dopředu i Pepa Císař. Přibližně v polovině závodu se pořadí na chvíli ustálilo. Na prvním místě Martin Liška, dále David Tušl, Jindra Petlach, Michal Prskavec, Honza Jasanský a Pepa Císař. Těchto pět jezdců se rvalo na rozbité trati jak to šlo. David po Martinově chybě jej pojel, Martin chvíli bojoval, v některých pasážích doslova stroj na stroj, ale David si svoji pozici před Foxíkem udržel až do cíle. Jindra se po chybě a výstupu z mašiny propadl do hloubi závodního pole, nakonec svou stíhací jízdou urval šesté místo, Michal Prskavec udržel místo třetí, téměř o minutu za prvním Davidem, o místo čtvrté sváděli do posledního metru velký boj Honza Jasanský s Lukášem Studeným, totálně vyčerpaný Honza si však čtvrtou pozici udržel. Pepu Císaře, který jel chvíli na čtvrtém místě a chystal se požrat Michala Prskavce zradil opět stroj a závod nedokončil. David Šimek, o kterém jsem se již zmiňoval, skončil na místě 11., myslím však, že nebude trvat dlouho a bude bojovat o místa v první desítce.
Ve druhém závodě si patřičně nabuzený Martin jel pro první místo stylem start cíl, marně se jej snažil stíhat David, který, jak se mi zdálo, zhruba v polovině závodu rezignoval a jen si držel a hlídal svojí pozici, třetí pak dojel Pepa Císař, za ním Jindra Petlach a Honza Jasanský. Černého Petra v tomto závodě vyhrál Michal Prskavec, když mu ve druhém kole praskla sponka u řetězu a než mu mechanik přinesl novou, nemajíce náhradní kupodivu u sebe, bylo jasné, že do celkového pořadí již nezasáhne.
Na více než přiměřeně rozbité trati patří ale uznání všem, kteří dvě půlhodinovky jeli a dojeli.
Celkové výsledky : 1. Martin Liška 2. David Tušl 3. Honza Jasanský

Junior I

V kategorii Junior I. se nám tentokrát sešlo 8 jezdců , z toho většina na strojích Access. V prvním a následně i druhém tréninku došlo k několika technickým problémům, které naštěstí mechanici vyřešili bez větších potíží, a vše se mohlo chystat ke startu. Ten se nejlépe povedl už tradičně Márovi Fischerovi , následovaný Lukášem Kolpekem a Matějem Jendřišákem. V průběhu závodu se pořadí na předních místech nezměnilo , avšak za těmito třemi jezdci se sváděl nelítostný boj o čtvrté místo mezi zbytkem závodního pole. Ve druhé rozjížďce se na prvním místě opět pevně usadil Mára Fischer , na druhém Lukáš Kolpek a na třetím Matěj Jendřišák. I přes poloprázdné startovní pole byly závody krásnou podívanou na nejmenší kategorii čtyřkolek. Je veliká škoda že se takovýchto závodů neúčastní více malých závodníků.
Celkové výsledky : 1. Mára Fischer 2. Lukáš Kolpek 3. Matěj Jendrišák

Junior II

Kategorie Junior II na tom byla s obsazením startovního pole o poznání hůře. Start první rozjížďky s pěti jezdci připomínal spíše amatérské závody. Nicméně hned od prvních chvil se závod změnil v boj o první a druhou příčku mezi Tomášem Cífkou a Matějem Saňou, za který by se nemusel stydět leckterý dospělý závodník. Boje o třetí až páté místo se odehrávaly mezi Dominikem Svobodou, Dominikem Vávrů a Martinem Lemonem. Ze kterého nakonec vybojoval třetí příčku Martin Lemon. Do poloviny závodu vedl Tomáš Cífka ale Matěj Saňa ho asi 5 kol před koncem závodu mazácky předjel a své prvenství si pojistil bezmála 12ti vteřinovým náskokem. Druhá rozjížďka měla úplně stejný průběh i pořadí.
Celkové výsledky : 1. Matěj Saňa 2. Tomáš Cifka 3. Martin Lemon

Myslím si že se všichni shodneme na tom , že kdyby byla účast větší tak jsou závody hezčí a zajímavější. Všechny vás zdravím a těším se na příští závody v Jiníně.

Kapitoly článku

  1. Závod
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu MČR Quadcross

Až budu starší pojedu Mistrovství Evropy

22.12.2016, Závody
Nadpis vypovídá sám o sobě o ambicích devítiletého Jakuba Hejnýho. Má za sebou velmi pěknou závodní sezonu a už nyní ví ...

Závod od závodu zrychluju

01.12.2016, Závody
Michal Seňko je letošním nováčkem MMČR Side a Quad, ve svých 15 letech odpálil od hrazení s velkým respektem, ale v posl...

Novopečený Mistr

07.11.2016, Závody
Konec roku je již tradičně spojen s vyhlášením těch nejlepších jezdců a jezdkyň motocyklových soutěží. V kategorii Quad ...


Nepřehlédněte

Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.02s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce