QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


OffROAD Maraton Sedlčany

Text: Ollie Roučková | Foto: Skupo2 | Datum: 18.04.2011 | Zobrazeno: 7228×

OffROAD Maraton Sedlčany Druhý závod letošní sezony se přesunul do Sedlčanské kotliny, kde na nás KM Racing Team pod dohledem Martina Macíka vymyslel pěkně „bolestivou“ trať.


Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Sedlčanská kotlina je známá tím, že se zde odjakživa něco děje. Úplně první motokrosový závod pokřtil Sedlčany 20.9.1953. Jak kotlina vzrůstala, přivítala i Mistrovství Československa v letech 1958, a to Sedlčanskou kotlinu posunulo do jiné ligy motokrosařských areálů. Čas plynul, kotlina nepatřila jen motorovým potvorám, i nějakej ten koník se tu párkrát proběhl, pořádaly se tu bazary, výstavy, koncerty…. V roce 2005 se do kotliny vrací čistokrevný motokros, no a my tu čekáme na start právě 16.4. 2011!
Krátce před polednem se 114 závodníků sešlo u rozpravy, pořadatelé mezi rozpravou pozměnili trať. Oproti motorkám je trať pro kolky kratší, rychlejší a bez lesních úseků. Ale že nám to ty motorky pěkně rozcupovaly!

Kategorie Pohár QUAD SP

Tahle skupina čítala na 32 strojů. Nejlépe si vedl mladičký Tomáš Kadeřábek, který sice startoval v jedné z posledních řad, ale jeho čistá dravá jízda mu vynesla první místo. Ač offko jel poprvé a jak sám říkal, jen tréninkově, všem ostříleným závodníkům pěkně vypálil rybník. O umístění na druhém, třetím a čtvrtém místě se rozhodlo až v posledním kole celého tříhodinového maratonu. Tři jezdci a jen dva oblíbené stupně vítězů - druhé místo si i přes nedobrovolné opuštění 4kolky vybojoval Ondra Král a třetí příčka patří Karlu Maříkovi, který hned v začátku závodu přišel k opravdu ošklivé potyčce s Martinem Krejčíkem, který těsně před ním spadl a Mářa, chtě nechtě, mu kolku zaparkoval na zádech. Martinovi naštěstí nic nebylo, oklepal se a šup zpět do závodu. Nejméně populární 4. místo urvala Ollie Roučková, která před sebe nepustila pátého Luboše Kunciře.

Kategorie Pohár QUAD TR do 500

Zlatý věnec si odnesl David Brumla, který na čistě sportkařské trati dokázal, že i se 4x4 se dá zazávodit bez ztráty korunky. Žádná kochačka krajinou, David se celé 3 hodiny rval o první místo s Markem Toulem, přetahovanou vyhrál David, Marek toul po stíhací jízdě dojel druhý, třetí příčka patřila Petru Šikulovi. Se ztrátou jednoho kola na třetího Šikulu na čtvrtém místě dojel Jiří Batovec ml., který s vozidlem EMU odskočil zbytku pole nejméně o pět kol. Na pátém vyhlašovaném místě dojel Václav Kroutil.

Kategorie Pohár QUAD TR nad 500

V této kategorii nejvíc kol nakroužil Petr Špak, který se nebál ničeho. Tam, kde všichni zpomalovali, Petr přidával a to, co se nedalo skákat, skákal. I v krkolomném kopci, na kterém si vylámali zuby skoro všichni, Petr Špak lážo plážo s grácií předjížděl pomalejší jezdce. Jako by jel po rovině. Právem mu patří první příčka. Tomu napovídá i dvoukolový propad druhého Jozefa Maxa, který sice dvě kola ztrácel na prvního Špaka, ale třetímu Liborovi Horákovi ujel o kolo. Čtvrté a páté místo od sebe dělily vteřinky, tenhle souboj s časomírou jako čtvrtý protnul Martin Ševčík a pátý dojel s 20 nakrouženými koly Mirek Roth. Kluci, přiznejte se, kdo byl  během závodu na zmrzlině u benzínové pumpy v horní pasáži tratě? :)

Kategorie QUAD VET

Tato kategorie je nemilosrdná k těm, kdo sedlají 4x4. Mýty o tom, že 4x4 nemohou rovnocenně závodit se sportkami prolomil Vladimír Kodi. Který se během závodu potýkal s nejedním defektem, i tak s 24 koly na kontě si vyjel pro 3. místo. Sportkaři Honza Bažant s Vladimírem Novotným spolu svádějí nevídané souboje skoro v každém závodě. Ani v Sedlčanech lítý souboj nešel stranou. Nešťastné svlečení gumy posunulo Honzu Bažanta na druhé místo a z prvenství se radoval Vladimír Novotný. Čtvrtou veteránskou příčku taktéž s 24 koly vybojoval Milan Junek, první pětku uzavřel Jaroslav Kotrč.

Kategorie MISTR QUAD SP

Zatracené vteřinky. Martin Miřejovský první, druhý Zdeněk Mucha a třetí zase další z klanu Kadeřábků, Jan Kadeřábek ml. Čtvrtý dojel František Novotný, který po závodě vypadal, jako by tři hodiny na rozmlácené trati byly jen projížďkou na rovině u Kolína! Pátý dojel Květoslav Sochor, který vytáhl svou závodní Suzárnu 450. Ani mistři se neobešli bez pádů a úmrtí strojů. Během závodu mi bylo divné, proč jsou všichni diváci naštosováni u jednoho jediného výjezdu, po pár kolech mi to docvaklo. Vždyť tady se dějí ty nejlepší artistické kousky, co desátý jezdec, to kaskadérský kousek! Ještě, že máme trhačky (občas 4kolky ujeli svému majiteli z podzadku, v jednu chvíli sedíte na 4kolce a ve druhou je fuč)...

Kategorie MISTR QUAD 4X4

Žádné překvapení se zde nekonalo, první příčka patřila Josefu Hortovi. Druhý s přehledem František Šíma a třetí stupeň si na vlastní kůži osahal Jaroslav Polášek. Petr Svoboda najel shodný počet kol jako druhý a třetí jezdec, ale jeho jízda bohužel stačila jen na 4. místo. Pátý s Grizzlynou Rudolf Dvořák. V opravdu náročném závodě trpěl ten, kdo neměl na zádech batoh s pitím a i ti, co jeli relativně v klidu, vypili minimálně litr vody. A zastavování v depu, aby se jezdec napil, je zbytečnou ztrátou. Toho si jsou závodníci kategorie MISTR 4X4 vědomi, skoro všichni mají cucátka v helmách.

Kategorie QUAD JUNIOR STARŠÍ

Zelené vesty značí, že je na trati jeden ze závodníků kategorie junior starší. Svou LTR 450 dovedl do cíle jako první Dominik Škarka, LTZ 400 sedlal a jako druhý dojel Petr Sýkora ml. Třetí Tomáš Šetrna, taktéž na LTZ 400. Svou zlou Banshee 350 ukočíroval a na čtvrtém místě se usadil Matěj Šrajer. Pěkně bodované páté místo si se ztrátou jednoho kola vyjel Štěpán Urbanczyk. Diváci i traťáci měli tu možnost sem tam nějakého špunta se zelenou vestou chytat v ostrém výjezdu, ale vždy mohli mladí závodníci pokračovat dál. Ale abych starším juniorům nekřivdila, i v ostatních kategoriích se 4kolky stavěly na zadní kola a…

Děti děti děti
Ani 4kolky dospěláckých kategorií trať nevyčistily od jedné jediné kaluže, kterou musely dětští závodníci projíždět. Tucet špinavců se bahna nebojí, přece nejsou z cukru. Závody dětí a mladších juniorů ovládl ve čtyřkolkách Daniel Klíma, vítěz kategorie děti i mladší junioři.

Výsledky dětí

1. Daniel Klíma
2. Filip Koutecký
3. Adolf Růžička
4. Dominik Kalouner
5. Michal Různá


Výsledky junior mladší

1. Daniel Klíma
2. Vojtěch Kroutil
3. Honzík Páník
4. Filip Koutecký
5. Adolf Růžička

Celkově si zdánlivě jednoduchá trať vybrala svou daň ve zlomených poloosách, urvaných stupačkách, rozštípaných plastech… Organizačně se offroadmaraton v Sedlčanech vyvedl, všem patří dík za prvotřídní závody!


Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.17 Známkováno: 6x

Články šampionátu Offroad Maraton

OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně

10.03.2017, Závody
Praha 10. března 2017 - První závod 18. ročníku OffROAD Maratonu se jede v sobotu 25. března v Šiklově mlýně na Vysočině...

Kalendář OffROAD Maratonu 2016

04.01.2016, Závody
Kalendář OffROAD Maratonu 2016. Termíny a místa závodů na příští rok jsou tu. Vyznačte si do kalendáře! ...

Poslední letošní Ředhošť

08.11.2015, Závody
Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Offroad Maraton 2015 na závodech v Ředhošti opodál Litoměřic. Celou sezónu...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.53s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce