QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Offroadmaraton Horažďovice

Autor: Tomáš Kočař | Foto: Polaris team | Datum: 29.09.2009 | Zobrazeno: 4353×

Offroadmaraton Horažďovice Další závod seriálu Offroadmaratonů byl přesunut z tradičního Písku do nedalekých Horažďovic, respektive na motokrosouvou dráhu Svatého Pole a nutno dodat, že to byl jeden z nejhezčích závodů nejen pro diváky. Rychlá široká trať s tvrdým hliněným podkladem, bez záludnosti mokřin či hlubokého bláta musela vyhovovat každému, zvláště rychlým sportkám bez předního náhonu. Čtyřkilometrová trať skýtala i nesčetné množství širokých lavic a „hupů“ a tak se bylo pořád na co koukat. Auta jela v sobotu 19. září. 12-ti hodinovku, čtyřkolky v neděli 20.září. svoji 4 hodinovku.


Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

V kategorii aut do 1000 ccm přibyla nová posádka a vedle Polaris týmu se objevil EMU racing tým s vozidlem EMU 700 UTV a ačkoliv dvakrát zlomili těhlici ve své kategorii při své premiéře zvítězili se 104 koly. Ovšem nepřehlédnutelný zůstal i Polaris tým se svým RZR. Nejenže skákali nejdelší skoky, ale zajeli opět nejrychlejší kolo ze všech. Škoda, že jim to vydrželo jen necelé čtyři hodiny. Poté museli odstoupit pro závadu na převodovce.
Čtyřkolky jeli svůj čtyřhodinový závod v neděli v osm hodin ráno, kde se nad Svatým Polem snášela ranní mlha, ale naštěstí ve výšce několika metrů takže hojný počet diváků nepřišel o celkovou podívanou. Postupem času se mlha rozptýlila a vykouklo slunce. Startovní pole v kategorii do 300 ccm se rozšířilo o dvě startující ženy, jedna za Polaris tým a druhá za tým Meteorsportu. Obě vydržely až do samého závěru a si jistě zaslouží obdiv. Start byl do celkem příkrého kopce, kde na vrcholu byl schod a vracečka dolů se třemi „skokanskými lavicemi“ u, kterých bylo pochopitelně nejvíce diváků očekávající atraktivní skoky.
Celkově trať neskýtala úseky, kde by se dalo tak zvaně odpočinout a tak si mnozí jezdci jistě sáhli na dno svých sil. Jako první v kategorii TR vystartoval Pepa Hort, následován Rudou Kolitschem a zbytkem závodního pole. Vedení Pepovi vydrželo pouze devět kol potom se mu rozsypal zadní diferenciál u jeho „Rena“ a bylo po závodech. V letošním roce zatím jede stylem hop nebo trop, když dojel tak skončil na „bedně“, když jsme ho na „bedně“ neviděli tak závod ukončil předčasně. Na první místo se tak posunul Ruda Kolitsch a svedl neuvěřitelný souboj s Martinem Malátem, který se na něj pomalu, ale jistě dotahoval. Po čtyřech hodinách oba zajeli nejrychlejší kolo závodu, oba zajeli stejný počet kol a do cíle vjeli téměř současně a tak rozhodovala elektronika. Prvenství uhájil Ruda Kolitsch o neuvěřitelných 8 desetin vteřiny. Na čtyřhodinový závod to byl neuvěřitelně těsný výsledek. Třetí pak cílem projel Franta Šíma z Polaris týmu. Další favorité závodu jako Petr Svoboda a Jaroslav Chytil závod pro poruchu stroje nedokončili.
Celkové průběžné pořadí po čtyřhodinovce: první Martin Malát z Journeymanu s Gladiátorem 510, druhý je František Šíma z Polaris týmu se svým Sportsmanem XP 850 a na třetí místo se probojoval Rudof Kolitsch z týmu Can-Am X teamu Cickin jezdícím na Renegadu 800.
Ve „sportkách“ se očekával souboj mezi vedoucím jezdci průběžného pořadí Erikem Lesákem a Markem Dobiášem, kdy je dělilo pouze 5 bodů. Dvakrát znásobený bodový zisk ze čtyřhodinovky znamenal výzvu pro oba a závod se i tak vyvíjel. Na prvních dvou příčkách se usadili právě tito dva jezdci a téměř dvě hodiny jezdili v těsném závěsu. Pak, ale po defektu pneumatiky skončil Marek Dobiáš v kotrmelcích a po hrůzostrašně vypadajícím pádu naděje na dobré umístění vzali za své. Naštěstí to odnesla jen čtyřkolka a zmiňované naděje na tučný bodový zisk. Po výměně přední pneumatiky a plynové páčky dál pokračoval v závodě, ale ztráta již byla příliš vysoká a tak skončil na nebodovaném místě. Pro vítězství si dojel Erik Lesák, druhý skončil Zdeněk Mucha a třetí Petr Nejezchleba. Celkové pořadí se nemění a i po čtyřhodinovce vede Erik Lesák z týmu Wings quad 1 před Markem Dobiášem, oba jezdí na Suzuce LTR450. Trojici uzavírá stále se zlepšující Zdeněk Mucha z Access racing týmu jezdící na Access Warrior 450.
Více na : www.offroadmaraton.cz

Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Offroad Maraton

OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně

10.03.2017, Závody
Praha 10. března 2017 - První závod 18. ročníku OffROAD Maratonu se jede v sobotu 25. března v Šiklově mlýně na Vysočině...

Kalendář OffROAD Maratonu 2016

04.01.2016, Závody
Kalendář OffROAD Maratonu 2016. Termíny a místa závodů na příští rok jsou tu. Vyznačte si do kalendáře! ...

Poslední letošní Ředhošť

08.11.2015, Závody
Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Offroad Maraton 2015 na závodech v Ředhošti opodál Litoměřic. Celou sezónu...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.61s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce