QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Offroadmaraton odstartoval v Mohelnici

Foto: Matěj Oliva | Autor: Tomáš kočař | Foto: Polaris team, Tereza Kubátová | Datum: 06.04.2010 | Zobrazeno: 5679×

Offroadmaraton odstartoval v Mohelnici Po zimní přestávce byl minulou sobotu zahájen již 11. ročník seriálu Offroadmaratonů mistrovství ČR na trati u Mohelnice. Oproti loňskému roku doznal tento seriál určitých změn.


Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Zejména v rozšíření vyhlašovaných kategorií, kdy se jely pouze dvě hlavní kategorie tvz TR („traktory“) a SP („sportky“) letos to jsou kategorie následující: Mistr Quad 4x4, Mistr Quad SP (2x4), Mistr Quad Veterán, Pohár Quad do 500 ccm, Pohár Quad nad 500 ccm a Pohár Quad SP ( 2x4) + chybně nazývaná kategorie Auta Speciál do 1000 ccm, které se účastní pouze čtyřkolkářům známá UTV ( Side by Side ) vozidla. Tímto rozšířením se jistě ještě zvedne popularita těchto oblíbených závodů. 114 zaregistrovaných závodníků pro první závod jen potvrzuje zmiňovanou oblíbenost. Noční déšť téměř čtyřkilometrovou trať skvěle promazal a ráno se startovalo za jarního slunce, které slibovalo hezký den.
Dvojhodinový závod čtyřkolek byl odstartován hromadně brzo v sedm hodin. Po počátečním „vyházení“ bláta čtyřkolkami se trať stala velmi rychlá a tvrdá, což dokazuje i dosahovaná nevídaná průměrná rychlost u závodů tohoto typu. U čtyřkolek 4x4 až 71 km/hod a u „sportek“ byla rychlost téměř ještě o 2 km rychlejší. Kdo se nebál za to zatáhnout měl navrch. Trať byla dobře připravená s dvěma téměř kolmými sjezdy a několika lavicemi pro efektní skoky. Ale i s „nakopávacími“ hrby a tak ani karambolům se závodníci nevyhnuli.
Naštěstí vše skončilo u uhnutých řídítek a naraženinou. I diváci si přišli na své a nebylo jich málo. Z místa cílové rovinky byl hezký výhled na dobrých 70% tratě. Ale zpět k závodům. Díky rozšíření kategorií závodníci sváděli vyrovnané souboje až do samého závěru. Mistrovskou třídu Quad 4x4 vyhrál Petr Svoboda před horkých favoritem Josefem Hortem, který pár kol před koncem díky školácké chybě v jedné zatáčce nechtěně vystoupil. Přesto uhájil druhé místo před třetím Jaroslavem Chytilem. V kategorii mistrovských sportek se na trati objevil i Pepa Macháček, který se okamžitě po startu ujal vedení. Rychlá trať mu seděla, ale po hodině ho vyřadil za hry defekt kola. Můžeme se ovšem na něj těšit už na dalších závodech tohoto seriálu. Svůj první závod nedojel ani loňský celkový vítěz Erik Lesák a tak se z prvního vítězství mohl radovat František Novotný před Vítkem Šmucerem a Lukáčem Kroupou.
Kategorie Side by Side byla zastoupena tradičně vozidlem Polaris RZR 800 proti, kterému se postavili zástupci výrobce Emu i se svojí novinkou UTV 800 Twin Sport, která během zimy sebevědomě vykřikovala skrze media Razere třes se! I přes veškerou snahu všech Emu vozidel na trati se nepodařilo Polaris, respektive posádku zastrašit natolik, aby byla pokořena. Nakonec druhý v této kategorii Emu 800 Twin Sport dojel do cíle se ztrátou deseti kol. Nutno podotknout, že Emu zanechala sympatický dojem, ale na to, aby se vyrovnala Polarisu RZR 800 je stále co vylepšovat. Doufejme, že uvidíme i další výrobce na startu této kategorie.
Veškeré výsledky na www.offroadmaraton.cz

Kapitoly článku

  1. Reportáž
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Články šampionátu Offroad Maraton

OffROAD Maraton 2017 startuje v Šiklově mlýně

10.03.2017, Závody
Praha 10. března 2017 - První závod 18. ročníku OffROAD Maratonu se jede v sobotu 25. března v Šiklově mlýně na Vysočině...

Kalendář OffROAD Maratonu 2016

04.01.2016, Závody
Kalendář OffROAD Maratonu 2016. Termíny a místa závodů na příští rok jsou tu. Vyznačte si do kalendáře! ...

Poslední letošní Ředhošť

08.11.2015, Závody
Tento víkend se rozdaly poslední body seriálu Offroad Maraton 2015 na závodech v Ředhošti opodál Litoměřic. Celou sezónu...


Nepřehlédněte

Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.46s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce