QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Tůma v přípravách na IRC

Text: Ollie Roučková | Foto: Zdeněk Tůma, IRC | Datum: 18.01.2016 | Zobrazeno: 2820×

Tůma v přípravách na IRC Dakar rozdal své Beduíny, nyní nás čeká start Intercontinental Rally 2016, na kterou se chystá Zdeněk Tůma, který pojede na speciálce od Josefa Macháčka. Naváže Zdeněk v krátké variantě IRC na úspěch ČR jezdců z minulých let, kdy jezdci z ČR obsazovali první příčky nejen v kategoriích Quad/ATV?


Rozhovor:

Na jaké 4kolce pojedeš IRC a jaké má úpravy?
"Ještě v Ředhošti, po skončení závodu OFKA, jsem kontaktoval Pepu Macháčka jestli nemá nějakou čtyřkolku, s kterou by se dalo jet na IRC. Řekl, že má a domluvili jsme se , že se na ní přijedu podívat.Pojedu na čtyřkolce , kterou Pepa připravil na Dakar 2016 pro Tomáše Racka, ale bohužel na Dakar na čtyřkolce nikdo neodjel. Základ čtyřkolky je YAMAHA Raptor 700. Úpravy jsou přímo Pepy Macháčka – prodloužený rám, přední ramena Lone Star, přední maska je ve stylu starších modelů Raptor, přidaný přední štít, který ukrývá přístroje a navigaci, velká nádrž na 29 litrů, upravená sedačka, zadní osa. Motor je sériový. Já jsem si tam dodělal místo roadbooku držák na navigaci a ještě jsem dal dvojí plyn. Ten funguje jak na páčku tak i na rychlopal. Nakonec ještě velký pneu a ještě chci před odjezdem zkontrolovat nastavení tlumičů na plné zatížení čtyřkolky."

Jak se připravuješ na IRKO?
"Tak nejprve jsem si pročetl pravidla , abych věděl co si musím připravit. Postupně jsem začal vše zařizovat. Šlo o očkování, mezinárodní řidičák, pojištění, seznámení se se čtyřkolkou, přípravu náhradních pneu, oblečení a náhradních dílů , které povezu sebou."
Od koho čerpáš informace?

"Abych věděl do čeho jdu, tak jsem se díval na archiv na stránkách IRC na fotky a videa. Potom jsem se díval na záznamy z rally Dakar z let 2004,2005,2006 a 2007 , kdy se jelo ještě v Africe. Tam bylo pěkně vidět ty etapy v Maroku. A na těch videích jsem také sledoval , co mají na sobě, jak jsou vybavený a pod. Samozřejmě jsem další informace probíral s Pepou Macháčkem. Ten už to tam zná."

Kdy odjíždíš?
"Pojedu s Pepou Macháčkem v týmu a budeme mít společné servisní zázemí. Pepa pojede taky na čtyřkolce. Takže odvezu čtyřkolku a další potřebné věci k Pepovi 21.1. Následně vyrazí na cestu do Almerie , ale beze mně. Já za nimi přiletím v sobotu 23.1 do Almerie, kde mě vyzvednou na letišti."

Podle jaké GPS pojedeš?
"Pojedu podle ZUMO 590. Je to navigace od Garminu. Na IRC nám budou předávat každý večer před etapou závodu datové soubory s trasou a ty jsou ve formátu Garminu. Tak logicky to musí být od této značky, abych se vyhnul zbytečným problémům. Ještě jako zálohu budu mít sebou hodinky s navigací Fenix3. Tyto hodinky jsou také od Garminu."
Trénuješ trochu jinak na IRC než na OFM?
"Hlavně jsem se musel seznámit s jinou čtyřkolkou, než jezdím na OFM. Hned při první projížce jsem poznal jiný zátah motoru a i vyšší rychlost než jakou jezdím na OFM. Pak jsem se seznamoval s navigací a jízdou podle navigace. Vyzkoušel jsem si do navigace zadat body a potom je projet , abych viděl jak se jede podle navigace v reálu. Najezdil jsem několik stovek kilometrů a myslím že jsem hlavně potřeboval se sladit s čtyřkolkou a navigací. Takže jsem trénoval hlavně po polních cestách a i silnici, abych najel co největší vzdálenosti. Na OFM trénuji výhradně na motokrosových tratích. Dále jsem se snažil udržovat fyzickou kondici , kterou jsem po skončení sezony měl docela dobrou."

Uvidíme tě i na OFM?
"Počítám s tím, že pojedu zase celý letošní seriál OFM. Bude to šestá sezona, kterou bych chtěl jet celou. Ani jsem ještě nepřemýšlel jakou kategorii pojedu, ale asi zůstanu v Mistr SP. I když konkurence tam narůstá."

Znamená to, že pojedeš i další Rally?
"Ještě jsem o tom neuvažoval. Ale když budu mít k dispozici techniku a vybavení tak už potom k dalším závodům tohoto typu není tak daleko. Samozřejmě ale bude záležet na pracovních povinnostech a také na rodině."
Na co se nejvíc těšíš na IRC?
"Nejvíce se těším na pocit jízdy, jak pojedu sám někde v pustině a pak na jízdu na písku. To jsem ještě nezažil. Ono vůbec celkově si to neumím moc představit, jak to bude vypadat."

Jedeš dlouhou variantu nebo krátkou, a pročs tak zvolil?
"Jedu krátkou variantu. Zvolil jsem jí ze dvou důvodů. Jak už jsem zmínil, tak jedu s Pepou Macháčkem a ten jede také krátkou variantu a za druhé ona krátká varianta je 3000 km a na poprvé to bude stačit. Jen pro srovnání za celou sezonu v OFM jsem ujel jenom 971km."

Jaké očkování si prodělal abys mohl ject na IRC?
"V pravidlech je daný , že musí každý být očkován proti žluté zimnici. Pak mám ještě očkování na žloutenku typu A a B a břišní tyfus. Po konzultaci s doktorkou to je dostačující."
Sleduješ letošní Dakar, kdo byl tvůj nejvěčí favorit?

"Ano, sleduji letošní Dakar. Fandil jsem nejvíc Sonikovi, aby se mu povedl co nejlepší výsledek. Ale letos nedojel. Je škoda , že z kategorie Quadů jsou tak krátké záběry. A pak jsem v kategorii cars fandil Pepovi Macháčkovi, aby se dostal se svým Optimusem do cíle."

Co všechno si povezeš na Rally, a jakou stravu si si přibalil do Dakarských krabic?
"Samozřejmě některé náhradní díly na čtyřkolku , náhradní celé kola, vybavení na opravu poškozené pneu, nářadí na opravy, spacák, stan, vodu a vitamínové nápoje na doplnění energie . Jídlo já žádné neberu. Domluvili jsme se s týmem, že to zajistí."

Můžeme se těšit i na videa z etap?
"Chtěl bych pořídit z každé etapy nějaké záznamy videa a fotky. Tak určitě s pořízených materiálů dám dohromady záznam a pak se s vámi podělím o prožité zážitky."


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 3x

Články šampionátu Dálkové Rally

Ocenění sportovců DUKLY

16.10.2018, Závody
Do slavnostní síně národního památníku na pražském Vítkově mířila v pátek hvězdná plejáda nejlepších českých sportovců v...

"Ollie" Roučková – první Češka, která absolvovala Dakar na čtyřkolce

04.04.2018, Závody
V rámci pražské a brněnské výstavy mohli návštěvníci po celou dobu potkat členy týmu Moto Racing Group (MRG), kt...

Dakarská startovní čísla

08.11.2017, Závody
Dakarští jezdci mají svá startovní číslo. Včerejším dnem Dakar odtajnil startovní čísla jednotlivých jezdců z moto i qua...


Nepřehlédněte



English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.45s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce