QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


ATK 450 MX

Text: Vláďa Novotný | Foto: Jiří Jevický | Datum: 27.11.2008 | Zobrazeno: 21750×

ATK 450 MX Je ostrá jako břitva! Jestli si myslíš, že se na ní jen tak projedeš kolem chalupy, pozdravíš kámoše u kiosku a ohromíš prodavačku v koloniálu, tak jsi úplně vedle. Quad ATK 450 MX je čistokrevnej závoďák, kterej nezná slovo kompromis a na řidítkách by měl mít velkej červenej nápis „Racing Only - Not For Beginners“.


Kapitoly článku

  1. Úvod, Design
  2. Jízda, Závěr
  3. Technické údaje
  4. Kompletní fotogalerie

Stěrače lítají zprava doleva jako o život a posádka Quadmánie.cz uhání směr Žebrák. Upršený počasí lehce popichuje velké nadšení z jedinečné příležitosti otestovat závodní náčiníčko, jakým quad ATK 450 MX bezesporu je. Než si stihneme prolítnout prodejnu a zázemí firmy ASP Group, stává se neskutečné skutečným a venku přestává pršet. Dalším dnešním překvapením je stav blízké trati, kterou vytrvalý déšť nerozbahnil až natolik, jak jsme očekávali. Dokonce se dalo mluvit o ideálních podmínkách pro čtyřkolky.

Design, podvozek

ATKáčko spouštíme z vleku a v tu ránu tu stojí před námi v celé své „kráse“. No upřímně, jeho křivky ve mně moc emocí neprobouzí. Jenže to je asi dobře, protože na závodní čtyřipadepade je vidět, že není jako ostatní a vše je podřízeno účelu. Výraz přední masky umí velice dobře blafovat, vzbuzuje ve mě pocit, jako by do pěti neuměla počítat, a přitom dobře vím, že mi dá za uši kdy si vzpomene. Široký rozvor a rozchod by klidně mohl tohoto quada řadit mezi pavouky a předem leccos napoví o stabilitě stroje. Polepy nádrže prozrazují, kde ATV vyrostla. Ano, pochází z Ameriky a ještě před časem se pyšnila nápisy Cannondale. Bankrot této značky zapříčinil změnu majitele a zrovna tak ta tři nová písmenka ATK pod hrdlem nádrže.
Když se ptám na technologické vychytávky ATKáčka, majitel se jen tak lišácky usmívá a tahá z rukávu jednu pecku za druhou. Tak třeba olejová nádrž našla své místo v hliníkovém rámu, nádrž probíhá až pod sedlo (z větší části), baterka sídlí dole těsně před motorem a nebo vzduchový filtr skrývá přední kapota. Zajímavostí jsou A-ramena, která byla uložena v kloubových nastavitelných ložiskách, a jsou osazena vzduchovými tlumiči Fox. Tyto plně stavitelné vzducháče disponují neskutečným zdvihem a především muší váhou, která se pohybuje na hranici dvou kil! (na tlumič) Pro upravení tlumících vlastností postačí pár šťouchanců prachobyčejnou pumpičkou. Na zadní kyvku je montováno centrální odpružení Öhlins bez přepákování. Hliníkové ráfky ITP byly „dotuněny“ navařenou obroučkou po obvodu, aby se dosáhlo větší pevnosti a předešlo praskaní křehkého materiálu, například při nárazech na ostré kameny.

Motor

Hliníkový rám svírá kapalinou chlazený jednoválec se čtyřmi ventily. A to je sama o sobě veliká libůstka. Pohled na motor zamotá nejednomu quadistovi hlavu. Je totiž řešen jako monoblok. Matematicky vyjádřeno: válec+karter=jeden jediný kus… Také výfuk nemohl být vyveden jen tak. Míří přímo dozadu z míst, kde ve většině případů maká stříkačka. Ta si tedy musela najít své působiště na přední straně válce. Pokud je potřeba agregát vytáhnout ven a podívat se mu na zoubek, stačí povolit několik inbusů, na kterých drží spodní „lyžiny“ rámu, a na nich připevněný motor vypadne přímo dolů jak na stolici. Prý otázka okamžiku, k čemuž napomáhají použité rychlospojky. Ostatní „vnitřnosti“ se vsouvají do monobloku jako pekáč do trouby.

Pokračování článku: Jízda, Závěr

Kapitoly článku

  1. Úvod, Design
  2. Jízda, Závěr
  3. Technické údaje
  4. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 3x

Katalog čtyřkolek - kompletní informace o modelu

ATK 450»

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Goes G400S

14.09.2016, Redakční testy
Vyzkoušeli jsme Goes 400S v poměrně pozoruhodném provedení. Tato sportka je standartně dodávána ve sportovní výbavě; od...

Goes G300S

16.08.2016, Redakční testy
Značka Goes přidala do nabídky dvě sportovně koncipované čtyřkolky pro opravdový sportovní zážitek. Čtyřkolka Goes 400S ...

Yamaha Raptor 700

03.12.2015, Redakční testy
Po celá léta byl nejprodávanější model od Yamahy Raptor 700 poháněn silným a spolehlivým kapalinou chlazeným motorem o o...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.48s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce