QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Číslo pět žije

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Foto: Michal Jelínek | Datum: 29.11.2013 | Zobrazeno: 10572×

Číslo pět žije Vozítko Trakkard je výsledkem snění o ultimátní svobodě pohybu nezávisle na ročním období. Toto pásové vozidlo připomínající Segway přichází na svět již jako druhý český prototyp, na kterém bude nepochybně ještě hodně práce, ale už teď projekt vypadá více než slibně.


Kapitoly článku

  1. Číslo pět žije
  2. Video
  3. Sci-Fi
  4. Kompletní fotogalerie

Trakkard je hudba budoucnosti, kdy se bude jednat o  všestranného opásance:  terénní záchranář, utility vozidlo i sportovní vozidlo. S nepřekonatelnou trakcí, budete moct Trakkard použít velmi efektivně v oblastech, jako je zemědělství, lesnictví, záchranné služby, údržby, tahání... Ale to jsme ještě daleko, tady si ještě pár let budeme muset počkat na finální verzi.
Celý projekt vznikl před třemi lety, když se vyvíjely ilustrace do kalendáře pro jednu firmu s nádechem Sci-fi. Jedno z témat obsahující poutavý kalendář obsahovalo dva kluky, kteří se honili na vozítkách Segway. Toto téma mělo velký úspěch a z hecu vznikly další ilustrace, které v tu chvíli byly jen pro představu. Z hecu se pomalu vyvíjel projekt, který časem dostával vizualizace, nejdřív počítačové poté i technické studie, a tak se dospělo k jasné odpovědí, že se jedná o technicky proveditelný projekt.
Ačkoliv je  Michal Jelínek duchovním otcem celého projektu, bez pomoci Petra Šimůnka by těžko prototyp vznikl. V typicky českém prostředí většina poptaných firem totiž zakázku předem vzdala se slovy o nesmyslnosti a vysokých nákladech. Michal říká: "Petrovy zkušenosti a odvaha se na tomto projektu podílet byly určitě rozhodující při realizaci mých nápadů. Bez něj by to asi fakt nešlo." Na oba dva modely vlastní Michal patenty a průmyslové vzory, které vrtají hlavou i zahraničním firmám. První prototyp byl poskládán z Linhaie s převodovkou CVT, z komerčních pásů typu TJD, které prvnímu opásanci propůjčili maximální trakci a stabilitu. Tento 120 x 140 x 130 cm prototyp nahradila novinka, která do budoucna přinese více účelovější využití spolu s lepší manipulací a jízdními vlastnostmi. Od sebe se oba dva modely liší v mnohém: design, pohon, zavěšení pásů, řízení, předurčení.
Bohužel se nacházíme v ČR, kde jsou prostředky omezené, investoři okolo druhého prototypu krouží, ale zatím se projekt financuje a dotuje z vlastní kapsy a po celou dobu si musí vystačit bez zásahů a dotací EU. Proto se používají komponenty, které jsou běžně dostupné, přesto že by si je konstruktéři mohli nechat vyrábět. Na druhém prototypu jsou již sériové jen pásy, uložení, páčka ze čtyřkolky plus bovden a celý mechanizmus včetně mikrospínače, hefty a multifunkční přepínač plus baterie a elektrické motory, které vyvíjí 3.7 KW tak aby každý z pásů mohl pracovat samostatně. Řídítka jsou z duralové trubky, jinak všechno ostatní už je dělané na zakázku.
  • Pásy TJD X-GEN
  • 2x motor 3.7 KW
  • Baterie 36V, 73Ah řízení třemi řídícími jednotkami, které jsou ovládány nakláněním řídítek
  • Materiál dural/hliník
  • Váha 100 Kg
Prototyp bude do budoucna určený díky své potencionální velké trakci a ovladatelnosti pro záchranáře, pro zemědělství a užitkovému zařízení. Budoucnost přinese i použití elektromotorů a také dostane nový design spolu se sedlem, madly, jiné barvy…
Zatím je prototyp stále ve zkušebně, ale jakmile vyjede ven, budeme u toho a přineseme vám první jízdní dojmy spolu s podrobnějším zaměřením tohoto prototypu do kterého jsou použity i nějaké ty čtyřkolkové komponenty.

Pokračování článku: Video

Kapitoly článku

  1. Číslo pět žije
  2. Video
  3. Sci-Fi
  4. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Další články

Boxy Shark: Když nevíte, kam s věcmi

31.01.2024, Představujeme
Čtyřkolky jsou sice prostorově velké jako malá auta (no, hodně malá), ale když vyrážíte na výlet, nebo i za prací do les...

Oblečení Finntrail: Když chcete být opravdu v suchu

20.01.2024, Představujeme
Nedejte se zmást jménem, tahle značka nepochází z Finska, nýbrž z Estonska. Ovšem za dobu své více než 10leté existence ...

Už máte na čtyřkolku pásy?

20.12.2023, Představujeme
Ne snad že byste museli propadat módní mánii, když v poslední době vidíte na polích tolik velkých traktorů přezutých z p...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.52s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce