QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Intermot 2010: Can-am, Kymco, Polaris

Text: Jan Krajíček | Foto: Jarda Ducháček | Datum: 06.10.2010 | Zobrazeno: 8727×

Intermot 2010: Can-am, Kymco, Polaris Právě jsme se vrátili z kolínské výstavy Intermot, kde byly představené novinky pro rok 2011 z řad Can-amu, Polarisu a Kymca.


Kapitoly článku

  1. Představení z Kolína
  2. Kompletní fotogalerie

Can-am

Americký výrobce čtyřkolek přivezl do Kolína své dva modely – Commander a Outladner, a oba se představily hned v několika specifikacích. Sportovní UTV v portfoliu Can-amu dlouho chyběly, toto místo nyní vyplní Commander, který svou nepřehlédnutelnou žlutou barvou v ve výstavní hale už zdálky svítil.
Commander má v objemových verzích 800 a 1000 ccm sílu celých 73, respektive 83 koní, což je v této kategorii absolutně největší hodnota.
Ze základní verze Commanderu 1000 vycházejí dvě modifikace. 1000XT nabízí k základní ocelové ochranné kleci navíc větší nárazník, naviják, 14 palcové ráfky, palubní desku ze tříkolky Spyder a kožený potah volantu.
Model 1000X
se zase pyšní plně nastavitelnými tlumiči Fox, výraznými polepy kapoty, dvoubarevnými sedačkami a postranními sítěmi. Zatímco verze XT je k dispozici i u osmistovky, varianta X bude k mání jen v objemu 1000 ccm.

Polaris

Tato značka se na Intermotu prezentovala hlavně svým novým strojem RZR 800, který bude od příštího roku na trhu v modelech RZR, RZR S a RZR 4. Základní model prošel úpravou přední masky která dostala, jak velí doba, ostřeji řezané rysy a působí tak agresivnějším dojmem než dosud. Palivová nádrž se, stejně jako zadní korba, zvětšila, a to znatelně. Nádrž nabobtnala o 30%, korba dokonce o 60 % původní velikosti. Těžiště stroje se posunulo níže, což přispěje k lepšímu chování čtyřkolky nejen v terénu. Pár koní navíc dostal motor o objemu 760 ccm a má jich tak nyní 55. Takové stádo už by mělo zajistit bleskovou akceleraci, kterou podpoří i volitelný systém AWD (All-Wheel Drive), nové tlumiče ZF Sachs a u modelu RZR S (sportovní verze) pláště ITP 900 XCT místo dřívějších Maxxisů.
Model RZR 4, jak jeho název napovídá, je určen pro čtyři osoby, dostal navíc posilovač řízení EPS (Electronic Power Steering). Jak je na Razoru vidět, Polaris s vývojem nijak neotálí a nenechává se úspěšnými prodejními čísly ani pochvalnými výroky recenzentů ukolébat.
Razor ale není jediný model, který doznal velkých inovací. Dost se toho změnilo i v kategorii užitkových čtyřkolek Ranger. Nejen, že Ranger 800 má nově posilovač řízení, navíc přibyly tři nové verze. Jde o Ranger 500/400 EFI, RangerEV a Ranger Diesel. Tříbodové bezpečnostní pásy a záchytné boční sítě jsou společné všem modelům, stejně jako nezávislé zavěšení zadní nápravy a zvýšený zdvih, který zaručuje vyšší jízdní komfort.
Pětistovka se může pochlubit motorem o výkonu 32 koní, který dokáže Rangera rozpohybovat rychlostí až přes 80 km/h, čtyřstovka má pod kapotou jen o čtyři koně méně.
Zajímavý je model EV s elektromotorem, který nabízí tichý chod a sílu 30 koní. Na jedno nabití by EV měl zvládnout urazit až 70 km, samozřejmě v závislosti na terénu, ale sám Polaris toto vozítko i díky jeho velké vyklápěcí korbě doporučuje jako pracovní nástroj například do lesa v chráněném území.
Naopak dieselový Ranger produkuje o trochu více hluku a kouře než je obvyklé, hodí se proto třeba na stavbu, na pole nebo do těžkého terénu, kde může převážet díky velkému krouťáku svého motoru i opravdu těžké náklady. Jeho naftový motor YANMAR totiž dosahuje 90 % točivého momentu už při 1600 ot./min. a tak je jasné, že dieselový Ranger bude opravdovým malotraktorem.
A zapomenout nesmíme ani na Sportsman 800/500/400, který je nově postaven na menším podvozku s AWD, má vyšší zdvihy tlumičů a celkově větší světlou výšku. Sportsmanu teď také chybí typický box v přední části.

Kymco

Tchajwanská značka se v Kolíně předvedla se širokou škálou svých vozidel, z nichž kromě motorek tvoří významnou část také čtyřkolky. Na rok 2011 byly představeny nové modely v řadách UXV, MXU a Maxxer.
Pracovní čtyřkolka UXV 500i má kromě vstřikování viditelně inovovanou přední část s hranatějšími světly a mlhovkami na nárazníku. Novinkou je také nezávislé uložení zadní nápravy a o pár centimetrů delší zadní korba.
To model MXU ve variantách 500i IRS, 450i a 400 nedoznal, co se designu týče, větších změn, má pouze (očekávané) hranatější přední světlomety a zadní světla v sobě nyní integrují i ukazatele změny směru jízdy. Na řidítkách však přibyl ovladač uzamykání pohonu a čtyřkolka tak může brázdit terén v režimech 4WD nebo 2WD. Přibyla též parkovací brzda, ukazatel hladiny paliva a větší kotoučové brzdy.
Ačkoliv tak Kymco nepřináší žádné převratné novinky, nezůstává svou produkcí za západními značkami nijak pozadu a stále s ní drží krok.

Kapitoly článku

  1. Představení z Kolína
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 2.43 Známkováno: 7x

Další články sekce Can-Am

Can-Am Ryker, tříkolový bobber

27.09.2018, Novinky
Americká značka Can-Am je čtyřkolkářům dobře známá. Ovšem víte, že její produkty nemají vždycky jenom dvě stopy a čtyři ...

Nový a lepší Can-Am Spyder F3-S s „driftovacím“ módem

01.07.2016, Novinky
Kanadský Can-Am přichází s novou, o kousek hezčí a o kousek vyspělejší verzí svého modelu Spyder F3-S. Patrně největší n...

Nová centrála Can-Am v Mníšku

16.05.2016, Novinky
Společnost BCE s.r.o., která již od roku 1991 zastupuje značku BRP a dováží stroje SKI-DOO, LYNX, CAN-AM ATV, COMMANDER ...

Další články sekce Kymco

Nová vlajková loď Kymco na českém trhu

01.06.2015, Novinky
Kymco uvádí na trh svou novou vlajkovou loď v prémiovém segmentu pracovních čtyřkolek s názvem MXU 700i. Kymco tímto rea...

Plnou parou vpřed: nové UXV 700i 4x4 Turf míří do ČR!

10.09.2014, Novinky
U příležitosti dvacetiletého výročí působení značky Kymco na německém trhu přichází také na náš trh nový model kategorie...

Kymco posiluje modelový rok 2015

06.08.2014, Novinky
Kymco vstupuje do nového modelového roku 2015 s hodně slušnou základnou off-road modelů. Vedle zcela nových modelů tu ne...

Další články sekce Polaris

Americké stroje Polaris nově v Poděbradech

08.02.2024, Novinky
Závodní bugyna RZR Pro R Factory amerického výrobce Polaris vítězně prolétla Saúdsko-arabskou pouští a fanoušci týmu Séb...

Polaris představil adrenalinovou side-by-side RZR Trail S 1000

15.01.2021, Novinky
Litrový motor, bezmála 32 cm světlé výšky, šířka 152,4 centimetrů a moderní výbava dělá z novinky amerického výrobce P...

Polaris představuje novou generaci ATV Sportsman

17.08.2020, Novinky
Nová generace řady Sportsman se vyznačuje moderním, výrazným designem a několika vylepšeními a novými prvky, přičemž si ...


Novinky





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.54s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce