QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Jak jsme „ničili travní porost“

Text: Matěj Oliva | Foto: Jiří Jevický | Datum: 25.01.2010 | Zobrazeno: 5505×

Jak jsme „ničili travní porost“ Setkání s ochránci přírody, vlastníky pozemků a policií se bohužel nevyhýbají ani nám novinářům. O jednom takovém setkání bych rád vyprávěl v následujícím článku. Je o to zajímavější, že má pro čtyřkolkáře dobrý konec.


Vše začalo při testování třech strojů na jedné trati v nejmenované lokalitě. Trať byla za brodem a na příjezdové cestě nebyl ani zákaz vjezdu, ani závora. Část trati pak vedla po skalnatých výjezdech, zavezené skládce a louce. Je třeba podotknout, že všude byly vyjeté opravdu výrazné cesty po motorkách a čtyřkolkách, zkrátka normální trať daleko od civilizace.
Začali jsme tedy fotit čtyřkolky, najíždět místa, ze kterých budou hezké záběry, atd. Po jednom projetí trati na mě mává fotograf, abych jel k němu. Netuším, co se děje, patrně potřebuje pomoct s druhou focenou čtyřkolkou. Ale omyl. Kolega už má sundanou přilbu a předává občanku policistce. Mě čeká to samé. Vzhledem k tomu, že jsme slušní jezdci a necítili jsme jakékoliv provinění, neměli jsme ani myšlenky na nějaké zapírání či ujíždění. Bohužel policistka měla evidentně volný den, takže spustila vyšetřování, za které by se nemusel stydět ani Sherlock Holmes. Zanedlouho přivolala dokonce posily v podobě dopravní hlídky. Celý tento proces trval zhruba dvě hodiny. Testy jsme nakonec nafotili jinde a protože jsme nic nepodepisovali, mysleli jsme, že je celý problém vyřešen. Tak to vypadalo i další půlrok.
Náš tip

Přečtěte si zákony o účelových komunikacích na www.gram.cz.

Až jednoho prosincového dne přišel dopis s modrým pruhem a v něm obvinění. Poprvé ve svém životě jsem byl označen za obviněného. Zajímavý pocit. Trochu úsměvné bylo i samotné obvinění, ve kterém stálo „ničení travního porostu motorovou čtyřkolkou“.
Bohužel samotný dopis jsem si zapomněl naskenovat, takže ani nevím, o jaký paragraf se opíral. Dostavili jsme se tedy na místní úřad k přestupkovému řízení. Začaly výpovědi, sepisování protokolů. Celkem nás tam bylo sedm, tři vyšetřovatelky, svědek, majitel pozemku a my.
Velice zajímavé bylo tvrzení svědka, který prohlásil, že pozemek není jeho a zrovna vedle pásl kozy. Když viděl čtyřkolky, zavolal policii. Neméně překvapivá byla i výpověď majitele pozemku, kterému více než ježdění čtyřkolek po jeho pozemku vadil fakt, že si musel brát volno a strávit dopoledne na úřadu. Náhradu škody nechtěl, protože podle něj žádná nevznikla a na skládce si prý můžeme jezdit jak chceme, „kór když je tam vyjetá pěkná trať“.
Po sepsání všech náležitostí tedy padlo rozhodnutí, že nebyla naplněna skutková podstata přestupku. Trochu se nám ulevilo, ale především to byl velký pocit zadostiučinění. Rád bych tímto článkem ukázal, že logika se zdravým rozumem občas zvítězí nad byrokracií.

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 1x

Další články

Jak se vyrábí čtyřkolky CFMOTO? Zjišťovali jsme přímo v čínské továrně

28.11.2023, Reportáže
Asi se shodneme, že CFMOTO ve čtyřkolkách dnes už patří mezi špičku, mezi čínskými výrobci určitě. Vrtalo vám ...

Otestovali jsme novinky od Yamahy

29.08.2022, Reportáže
Není nad to, než si svou vysněnou čtyřkolku pořádně proklepnout a na živo se přesvědčit, že právě ona je tou pravou. Pře...

Polaris Camp 2022 naživo za řídítky i volanty

13.04.2022, Reportáže
Letošní testovací dny Polarisu v Milovicích nabídly několik pěkně postavených tratí, ale hlavně možnost přímého porovnán...


Redakční testy





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.37s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce