QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Jak vyzrát na zimu - elektrické vyhřívání Symtec II

Text: Láďa Záruba | Foto: archiv autora | Datum: 18.12.2013 | Zobrazeno: 6650×

Jak vyzrát na zimu - elektrické vyhřívání Symtec II Je tu první sníh, a to je nejvyšší čas pro (tentokrát trochu zevrubnější) povídání o vyhřívání Symtec pro čtyřkolkáře, kteří mají sezónu po celý rok. Čtyřkolky se ostatně nejmenují All - Terrain Vehicles jen tak pro nic za nic, ale proto, že jsou fakticky do každého terénu – do bláta, písku, kamení, a tudíž taky do sněhu.


Zimní výlety mohou být doslova úžasné, už proto, že po cestě nepotkáváte žádné prudiče. A nejde jen o výlety, stále víc lidí se čtyřkolkami odklízí sníh, nebo je dají na pásy a zásobují s nimi chalupy, krmelce a podobně. Ale pokud je vám zima až do morku kostí, zuby drkotají v pravidelném rytmu sbíječky, mráz zalézá za nehty, mrznou uši, ruce i nohy, německy zkrátka arschkalt, tak to má do úžasnosti hodně daleko. To, co v zimě dělá rozdíl mezi příjemnou jízdou a trápením, je pohoda. Tepelná pohoda.

Teplo při jízdě zásadně začíná technickým termoprádlem a dalšíma vrstvama podle cibulového systému, a už jen to termoprádlo je asi tak 12 753 x lepší než vaše dosavadní, od potu navlhlé bavlněné tričko s flanelovou košilí a svetrem. Ale když už ani tři fleesky, dvě zimní bundy, tlusté rukavice a troje teplé ponožky nestačí, anebo jste v tom oblečení nabalení jako pumpa, je tady konečné řešení – elektrické vyhřívání. Každý samozřejmě chlad a zimu vnímá jinak, ale čtyřkolkáři, co jezdí v zimě a chladných dnech, a vyhřívání již mají, vám potvrdí, že by si vyhřívání příště koupili jako úplně první věc, ještě dřív než třeba kryty podvozku, zadní box a podobně.

Vesta V-Collar
Vyhřívané doplňky a oblečení Heat Demon americké firmy Symtec Inc. jsou špičkou v tomto oboru. Dokazuje to například vyhřívaná vesta V-Collar s ultratenkými lehkými, high-tech karbonovými topnými panely (2 vpředu, 1 vzadu), které generují příjemné, rovnoměrně rozložené, elektronicky kontrolované teplo. Vesta má po stranách zipy, kterými se dá nastavit její šířka. To oceníte například po vánočních svátcích, anebo jak se postupem let stává čtyřkolkář jaksi prostorově výraznější, tak nemusíte jít a kupovat si větší, tahle vesta vám padne pořád.

Nohy a ruce v teple

Dalším ze zásadních zimních doplňků jsou vyhřívané vložky do bot Symtec Foot Warmer Kit. Vložky si upravíte na vaši velikost jednoduchým zastřižením nůžkami, vložíte je do bot, zapojíte konektor, a pak už vás čeká jen nekonečná hřejivá labůž. Vyhřívané rukavice na motorku a čtyřkolku se sice vyrábějí, ale jsou docela drahé, postrádají jakékoli chrániče a hlavně jsou docela choulostivé na každodenní používání. Extrémně tlusté rukavice vám zase nejen ubírají cit v rukou, ale taky sílu v prstech, a proto je nejlepším řešením vyhřívání rukojetí.
Univerzální vyhřívané rukojeti Symtec Heated Grips Kits ATV - POCO - H/L 20/40 W s dvoupolohovým vyhříváním s polohami High/Low/Off se dají namontovat na všechny modely čtyřkolek, a když jde o vyhřívání rukojetí, tak samozřejmě také vyhřívání páčky plynu Thumb Warmer kit ATV.
Vyhřívání rukojetí působí zevnitř do dlaně, a tak je dobré jej ještě podpořit něčím zepředu proti foukání při jízdě. Na to existují návleky na řídítka nebo kryty rukou. Návleky na řídítka fungují nejlíp, ale elegance v sobě mají jako spodek od kastrolu. Druhou možností, jak ochránit prsty proti větru (a také proti větvím a kamení), jsou chrániče rukou, mnohými pořád stále ještě nazývané ´blástry´, přestože tyhle věcičky na nikoho nestřílí, ale modří už vědí, že se to správně jmenuje „bástry“ podle firmy BarkBusters, která se těmito chrániči kdysi proslavila. Howgh, konec osvěty.

Prdka a čtyřzónové ovládání
A zbývá pořešit ještě vyhřívání prdítka. Kdo to nezažil, ten může mít za to, že vyhřívání sedla je zhýčkanost, ale ono to lidské tělo funguje tak zajímavě, že když máte v teple zadek, tak se od něj to teplo nějak rozvádí do celého člověka. Ono jde nejen o samotné teplo, ale taky o sníh. Ten se vám při jízdě dostane na sedlo, tam pod zadkem roztaje, na to přijde další sníh atd. atd., no hrůza domyslet. Vyhřívání sedadla Symtec Internal Seat Heated ATV se montuje pod koženku sedla, a na rozdíl od různých, z vyhřívání autosedaček podomácku zrobených vynálezů, tohle profesionálně vytvořené vyhřívání zachovává původní měkkost sedačky.
Jedinečnou vychytávkou firmy Symtec je čtyřzónové ovládání Quad Zone Controller Kit ATV-POCO. Tohle na řídítkách umístěné ovládání má tu výhodu, že jediným ovladačem můžete nezávisle na sobě regulovat hned čtyři různá vyhřívání. Tak například vyhřívání rukojetí si můžete nastavit na 60 procent, vyhřívání sedla na 40, vyhřívání vesty na 20 procent, a vložky bot si můžete pustit na plný koule.

Hlídejte si spotřebu proudu
Při výběru vyhřívaného příslušenství je dobré si také předem zvážit, kolik toho utáhne elektrický systém vaší čtyřkolky. Pokud používáte jen vyhřívané příslušenství, tak nebývá u silnějších čtyřkolek žádný problém s tím, altík to utáhne v pohodě, takže jde spíš o to, jestli nemáte na čtyřkolce namontované nějaké větší žrouty energie jako silné reflektory, famfáry z kamionu atd.

Pokud jde o výše jmenovaná vyhřívání Symtec, tak jejich spotřeba vypadá takto:
  • vyhřívání sedadla Symtec Internal Seat Heated ATV 20 nebo 35 W dle typu
  • vyhřívané rukojeti Heated Grips Kits ATV - POCO - H/L 2 x 20 W
  • vyhřívání páčky plynu Thumb Warmer kit ATV 6 W
  • vyhřívané vložky do bot Symtec Foot Warmer Kit celkem 18 W
  • vyhřívaná vesta Vest V-Collar 35 W

Lze i vyzkoušet
Českým dovozcem vyhřívání Heat Demon je firma ASP Group s.r.o., která si tohle vyhřívání vybrala do svého portfolia proto, že jako jeden z mála výrobců má Symtec štíhlé rukojeti s průměrem stejným jako originální, a zároveň má vysokou účinnost vyhřívání, nejvyšší výhřevnost z těch vyhřívání, které ve firmě ASP Group při vybírání dodavatele testovali. A možnost vyzkoušet si vyhřívání Heat Demon a přesvědčit se o jeho kvalitách, nabízí firma ASP Group s.r.o. nyní každému. Pokud uvažujete o pořízení vyhřívání a rádi byste si nejdřív ověřili, jak to funguje a jak to hřeje, tak již v prosinci budete mít možnost v asi deseti předváděcích místech po celé České republice. Konkrétní seznam vybraných dealerů zanedlouho najdete na www.aspgroup.cz


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 2.67 Známkováno: 3x

Další články

Boxy Shark: Když nevíte, kam s věcmi

31.01.2024, Představujeme
Čtyřkolky jsou sice prostorově velké jako malá auta (no, hodně malá), ale když vyrážíte na výlet, nebo i za prací do les...

Oblečení Finntrail: Když chcete být opravdu v suchu

20.01.2024, Představujeme
Nedejte se zmást jménem, tahle značka nepochází z Finska, nýbrž z Estonska. Ovšem za dobu své více než 10leté existence ...

Už máte na čtyřkolku pásy?

20.12.2023, Představujeme
Ne snad že byste museli propadat módní mánii, když v poslední době vidíte na polích tolik velkých traktorů přezutých z p...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.36s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce