QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


O freestyle se Stochym

Text: Ollie Roučková | Foto: Czech Quad Freestile Trio | Datum: 13.07.2011 | Zobrazeno: 13657×

O freestyle se Stochym Minimálně dvakrát do roka je v naší malé republice světový freestyle motocross, jehož součástí je i exhibice jezdců na čtyřkolkách. S příchodem kolek se ve světě našlo hodně jezdců, kteří se snaží dokázat to, co kolegové na motorkách.


S touto myšlenkou si pohrávají i tři jezdci v českých zemích, známí pod přezdívkou Czech Quad Freestyle Trio (Martin Liška, Jirka Stoch, Radek Nárovec přezdívaný Kůrovec). Kluci začali skákat letos po zimě, ale než se rozhodli, že do toho opravdu půjdou, vše důkladně prořešili s klukama z Ameriky, kteří jim dali pár rad do začátku.

Podařilo se nám odchytit Stockyho při tréninku v Radimovické kotlině. Zázemí dvou ramp se nachází v okolí líhně FMX jezdců - 15 km odtud bydlí Petr Pilát, který na Trio dohlížel při prvních pokusech a hlavně jim poradil, jaká rampa by byla pro 4kolky nejvhodnější.

Rozhovor s Jirkou Stockym:

Student, který o sobě poslední dva roky dává více a více vědět. V době působení na motocrosových tratí jsme o něm tolik neslýchali, ale po loňském koketování s Freestyle už pozornost českého publika získal. Stejně tak jako ostatní dva jezdci z Czech Quad  Freesyle Tria.
Ahoj Stochy v parku máte dvě rampy – červená 8 metrů rádius s rovným koncem a stříbrná 9 metrů rádius s plným rádiem až do konce. Jako první jste měli červenou rampu, proč vám do parku přibila druhá rampa?
„Po návštěvě Petra Piláta nám bylo doporučeno, abychom skákali v devítkové rampě. 4kolka se v rampě nerozjede tak rychle jako motorka. Kolka v devítkové rampě s plným koncem lépe sedí a líp vede do skoku.“
Jakým trikem jsi začínal, a které skáčeš nyní?
„Zprvu to byly takové ty lehčí triky, jako je jedna ruka, jedna noha. Pak No Hander, Cordova, Stripper, Dead Body, Hellclicker, Stall fish…"

Jak tak koukám na tvojí mašinu - je to série, není to série?
„Pár věcí na ní je v sérii, a pár zase není. Hlavní, co je u mé FMX Yamhy jinak, jsou Foxy pořádně nafoukané na tvrdo. Vykousnuté sedlo, které je připravené do budoucna na graby. Tlumič řízení Precision, ten je i v letu potřeba. Ramena Houser a Rpm osa. Pak pár vychytávek ještě z motocrossu, chránič rozety, nášlapy, atd…"

Nechybí ti motocross?
„Trať mi chybí, ale dokud nebudu mít druhou 4kolku, která by byla jen na cross, zůstanu jen u FMX. Určitě se k motocrossu vrátím. Ale dokud mám jen tuto, tak to není možné, 4kolka musí být v prvotřídním stavu. Pády bolej a je to zbytečné."
Stocky, a co pády?
„Párkrát jsem vystoupil... Nedolít jsem, skončil jsem na prdeli a kolka jela dál - rozlámal se na tři kusy podsedlák. Hned, jak jsme to s Radkem Nárovcem opravili, se mi při následném tréningu nepovedl Superman a zase jsem ležel na zemi.... Zatím nic vážného, zato Radek při minulém tréningu proletěl nášlapama až na zem a rozřízl si nohu tak nešikovně, že musel do nemocnice na šití."

Druhou rampu jste si nechávali dělat na zakázku, na kolik tato rampa vyjde?
„Cena rampy 58 000 Kč."


Máš tu jen batoh a 4kolku, co sebou vozí Czech Quad Freestyle jezdec na tréning?

„Ještě pumpičku s integrovaným měřičem na Fox tlumiče, olej do 4kolky, telefon, pití, nářadí..."

V bodech:




Jméno:Jirka Stoch

► Přezdívka: Stocky

► Věk: 17 let
 
► Bydliště: Velké Popovice

► Freestyle zázemí: Radvanovice

►Stroj: Yamaha 450

► Sponzoři: Ride4stars, Amex invest Grou, ASP group

►Oblíbený nápoj: Coca Cola a jahodový džus

►Oblíbené jídlo: Špagety, Čína

►Hudba: Punk rock, Drum and Basse

► Volný čas: Facebook a ladění 4kolky

► Oblíbená barva: Černá

► Popis Czech freestyle Quad Tria: První tři blázni v ČR, kteří se snaží rozjet něco, co tu chybí - QUAD FREESTYLE

► Ocenění Czech freestyle tria: Fox - 2x mistr ČR v quadcrossu, vicemistr, Stocky - ride4stars.cz team, Kůrovec - majitel fmx parku Hromady





Pokračování článku: FMX Freestyle - Petr Kuchař


Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 4x

Další články

Jak se vyrábí čtyřkolky CFMOTO? Zjišťovali jsme přímo v čínské továrně

28.11.2023, Reportáže
Asi se shodneme, že CFMOTO ve čtyřkolkách dnes už patří mezi špičku, mezi čínskými výrobci určitě. Vrtalo vám ...

Otestovali jsme novinky od Yamahy

29.08.2022, Reportáže
Není nad to, než si svou vysněnou čtyřkolku pořádně proklepnout a na živo se přesvědčit, že právě ona je tou pravou. Pře...

Polaris Camp 2022 naživo za řídítky i volanty

13.04.2022, Reportáže
Letošní testovací dny Polarisu v Milovicích nabídly několik pěkně postavených tratí, ale hlavně možnost přímého porovnán...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.14s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce