QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Oxymoron od DragonTT – budoucnost nebo podivnost?

Text: Dominik Valášek | Zdroj: DragonTT | Datum: 06.12.2023 | Zobrazeno: 788×

Oxymoron od DragonTT – budoucnost nebo podivnost? „Není to motorka, není to auto… Je to vzrušující vozidlo“ hlásá tisková zpráva od španělské společnosti DragonTT, která přistála v redakčním mailu. My víme, že stroj na fotkách a videu je čtyřkolka, a že ani koncept s náklony v zatáčkách není zcela unikátní, na druhou stranu nelze popřít, že to celé vypadá zajímavě. Už jen proto, že se někdo rozhodl konečně udělat pořádnou a výkonnou nakláněcí čtyřkolku.


Kapitoly článku

  1. DragonTT Oxymoron
  2. Kompletní fotogalerie

Pokud vám nic neříká název DragonTT, nemáme vám to za zlé. Podle slov samotných tvůrců se jedná o společnost designérů s vášní pro inovaci, mající 25 let zkušeností nejen v automotive, ale i v průmyslových sektorech a letectví. Oxymoron (mimochodem výraz z řečtiny, označující spojení slov, která se navzájem vylučují), je potom jejich posledním projektem, který je v současnosti v prototypové fázi.

 

 

Hlavní podstatou hliníkového šasi Oxymoronu je jeho patentovaná náklonová funkce. Jak se naklání rám uprostřed, naklání se stejným směrem i čtyři kola nezávisle zavěšená na rovnoběžníkových ramenech, obutá do motocyklových pneumatik. Na každém kole se o zastavení stará kotouč o průměru 300 milimetrů a čtyřpístový třmen Nissin. Tisková zpráva hovoří také o propojeném systému odpružení, sestávajícím ze čtyř jednotek, ale konkrétní detaily v tomto směru nepadly. Nevíme ani jaké náklonové úhly šasi dovoluje.

Stejně tak nepadly detaily o pohonné jednotce. Jedná se o blíže neurčený motocyklový motor, dosahující výkonu 125 koní při 13 000 otáčkách za minutu. Ten nemá problém s rozhýbáním celého stroje ani přesto, že hmotnost činí 361 kilogramů. Ve videu je dokonce zmíněná maximální rychlost 225 km/h.

Motor by však neměl být až tak podstatný, protože cílem DragonTT je vytvořit modulární platformu, která může vedle spalovacího motoru pojmout také elektrický, hybridní či dokonce vodíkový pohon. Oxymoron tedy slouží hlavně jako ukázka platformy, která má podle tvůrců velký potenciál v různých, mimo jiné i závodních sektorech.

Na druhou stranu koncept vypadá jako docela hotový stroj. Nechybí mu karbonová kapotáž poněkud divokého vzhledu, ale ani komfortní prvky. Jezdci, který sedí jako na normální motorce, dělá společnost infotainment s dotykovým systémem, a dokonce audiosystém.

Tvůrci též zdůrazňují, že je celý koncept vyvinutý i vyrobený ve Španělsku. Zda se ovšem Oxymoron někdy dostane v nějaké podobě do sériové výroby, to je velkou otázkou. Je tu spíš pravděpodobnost, že se na silnice dostane systém nakláněcího zavěšení jako takový.


Kapitoly článku

  1. DragonTT Oxymoron
  2. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: Známkováno: x

Nejnovější články o Čtyřkolkách

Nový a lepší Can-Am Spyder F3-S s „driftovacím“ módem

01.07.2016, Novinky
Kanadský Can-Am přichází s novou, o kousek hezčí a o kousek vyspělejší verzí svého modelu Spyder F3-S. Patrně největší n...

Lazareth Wazuma V8F

31.12.2011, Novinky
Tahle bestie je někde na hranici mezi quady a tříkolkami, ale určitě si zaslouží velkou dávku pozornosti: motor V8 Ferra...


Novinky a reportáže





English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:0.72s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce