QuadMania.cz


 ?
Registrace Zaslat heslo


Quadweekend trial

Text: Ollie Roučková | Foto: Ollie Roučková | Video: Etien | Datum: 04.10.2011 | Zobrazeno: 7460×

Quadweekend trial Na tankodromu v Pístově u Jihlavy vyvrcholil jeden z nejočekávanějších srazů. Quadweekendové dění se vtěsnalo mezi závodnický kalendář. Datum byl připraven tak, aby se srazu mohli zúčastnit i jezdci jedoucí Crosscountry či Offroadmaratony. Hned od prvopočátků poutal sraz velkou pozornost. Letošní ročník hostil na stovku trialu lačnících závodníků, nedělního maratonu se zůčastnilo 28 strojů plus 5 dětckých závodníků.


Kapitoly článku

  1. Quadweekend
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie

Rosa ještě neuschnula a v bahenním vlnobití dovádí street fighters Tytyták s Koncákem. Místo poklidného sesunutí, potahání za plyn a z metrové výšky žbluňkl do bahna. Kéž bych mohla k fotografiím připojit i vůni té břečky barvy neurčité stoprocentně po prošlém datu spotřeby. Davové šílenství vtáhlo i Bahňáka ten se tak jako ostatní inspiroval Tytytákem a dle jeho vzoru skočil mezi rozvířenou hmotu. Bahno zafungovalo prvotřídně, první nápor šel přes řídítka, druhé vlnobití patřilo divákům, než jsme si očistili hroudy bahna, Bahňák přeskočil cílovou pásku aniž by sestřelil jakýkoli kolík. Koule bahna slezla ze 4kolky valíc se pro kartičku, letím dál k dalšímu stanovišti. Tuto mokrou část si ponechám na později, šestice stanovišť oplývala trojicí suchých a trojici mokrých trialovek.
Hledám suché pasáže, přece si hned neušpiním své bílé plasty, chvilka napětí a už už stojím u další sekce. Tato sekce je o nájezdových úhlech, milimetrově nepodařený nájezd následoval trest ztracených vteřin. Couvání, najíždění i první bourání, toto prvenství si vylosoval Kamil, který při zbrklejším nájezdu svůj stroj pověsil na strom. Veverka to není, hned s ním dolu a jede se dál, desetiminutová benevolence v každé ze sekcí sebou přinesla dostatek času pro úplné novice terénních hltačů. Kamil z olíznutí stromu vylezl s odřeným kolenem a katapultovanou sedačkou pro spolujezdce, i tak tuto sekci zdolal pod 4 minuty. Kodiho styl Kadla Kadla v klidu, pomalu a na pohodu, vydržel jen když se poslušně řadil do front před časomírou, poté popustil uzdu šílenství a jel tak jak jsme u něho zvyklý. Při sjíždění na lávku Kodi jako by místo brzdění přidával plyn. Dva trámy přeskočil, 4kolou stařenku zlomil do vinglu a byl v cíly. Po této podívané si říkám, už je čas něco taky zkusit. Hned po 100 metrech zapadám a nebýt kluků Šikulovic straším tam dodnes. Jedno zatlačení vyprostilo těžkej zadek a jelo se dál, nájezd na trámy nebyl tak na pohodu jak tomu bylo u Kodiho. Mé pocity při najíždění na dva trámy nad propadlem byly smísené - "sucho v krku, odřené oči o trámy a tep na kraji puknutí srdce", přiznejte se kdo na ty trámy najížděl s klidnou hlavou? Po této měřené sekci, dostávám svůj první zápis do karty jezdce, ještě razítko a valím dál.
Třetí sekce se nacházela v přední části celého areálu. Sekce je převážně o citlivém dávkování plynu, rychlé průplety mezi stromořadím doplňuje zatáčka smrti. Sportkaři si s touto sekcí pohrály, ale 4x4 zákruta vynášela. Při agresivnějším nájezdu 4x4 sbíraly kolíky, místo sběru kladných časových hodnot se do bonsbloku při každé sražené tyčce připisovaly trestné vteřiny. Olala zaběhnutá Kamna se poplašila, Marek Toul smísil omyl s nepozorností, to vyústilo v chladnokrevné zabodnutí hájené tyčky mezi jeho přední kola. Tak a trestné vteřiny se zapisují, to se prostě neukecá i když jsme se všichni svorně shodli nad tím, že tyčka padla sama... A ona opravdu padla sama, vážně!
Čtvrtá pátá i šestá sekce se rozprostírali v extrémním vydání přilehlých lesů. Jedna suchá druhá s vědrem bahna a ta třetí s převýšením. V suchá části zábava končila pod kontrolním bodem s převýšením jako prase. Krpál na bunkr, pak z bunkru dolu přehupnout kameny, vtěsnat se mezi stromy, poté pár pravotočivých zatáček pod kontrolovanými drifty a spět do lesa k časomíře. Sokolík Bobr700r Pístovský masakr podpořil utrženou těhlicí pravého předního kola. Klukovi se nic nestalo, ale tímto manévrem se připravil o zbytek celodenního ježdění. Vědro bahna lemovali diváci, ti si kreace všech závodníků fotili, natáčeli i komentovali každý prohřešek. Petr Grospič během dřevorubařské exhibice exceloval, jeho speciální motorová pila málem rozřízla i časoměřiče.
Během dovádění mezi časoměřiči jezdce netlačil čas, každý měl na projetí všech šesti stanovišť dané časové pásmo od deváté ráno do pozdního odpoledne. Nikdo nikoho nehrotil, harmonogram si každý plánoval sám. Máš hlad jdeš se najíst, vidíš volnou kaluž řádíš v ní. V jedné opuštěné kaluži se kachnil Berňas, bahno rozprašoval na kilometry daleko, jedna hrouda jen tak tak minula vrtulník, který sloužil jako zpestření 4kolkářských atrakcí. Vrtulník nesestřelen tak co třeba utopit vojenské vozidlo? Souboj s titánem Berny nepokouší, je jasné, že by jeho 4kolku pásovec ani nepocítil.
Všechny silniční zákony po celý víkend postrádaly platnosti, jediné co bylo směrodatné jsou co nejrychleji projeté trialové sekce. Po sečtení stovky jezdeckých časovek následovalo vyhlášení, pořadatelé po celý den fungovali, nikde žádný nedostatek, jakmile se cokoli dělo vše se přes vysílačky řešilo. Pamus ve vlákně o Quadweekendu napsal: "Mám z toho dobrý pocit, mrtvé hlasivky, tvrdá játra a IQ 24".

Specialisté na závody by se od tohoto sdružení mohli v mnohém učit!

Tak a jdeme k výsledkům, bez ohledu na kubaturu i pohon kol. Šestici trialových vložek vzal útokem Kodi, ten se v napínavých chvílích zorientoval nejčistěji. Kadla kadla zlatý pohár s šekem od ASP group patří právě Kodimu. Lítý boj o každou sekundu promluvil ku prospěch druhého Jana Kučery, profesionálně povodil Sůzárnu 750 až do poslední poplašené sekce. Martin Hrubý s Can Amem oslavil třetí místo v bahenním korytu, do kterého se před vyhlášením ponořil nad každý účastník zájezdu. Figury i kreace vynesl ku prospěch třetího místa, a to ještě ráno ani v nejmenším na medailové pozice nepomýšlel.
Polaris jako hlavní sponzor celého Quadweekendu vyhlásil první trojici jezdců na Polaris strojích, v této třídě dominoval Polaris 500 Petra Zíky, za jeho zadními drapáky nechal ostříleného závodníka Marcela Výchopeně. Tohoto jezdce můžete potkávat za volantem závodního speciálu RZR, ale o tomto víkendu se po dlouhém propadlu vrátil zpět za řídítka 4kolky což se mu povedlo. Jako třetí registrovaný Polaris jezdec, trialem proplul Michal Kunc.

Výsledky:

  • 1. Vladimír Kodi
  • 2. Jan Kučera
  • 3. Martin Hrubý
  • 4. František Šíma
  • 5. Vojtěch Svozil
  • 6. Pavel Saska
  • 7. Švanda Martin
  • 8. Josef Vašíček
  • 9. Tomáš Hodr
  • 10. Petr Zíka

Polaris:
  • 1.Petr Zíka
  • 2. Marcel Výchopeň
  • 3. Michal Kunc
  • 4. Josef Všetečka
  • 5. Michal Řezníček

Pokračování článku: Video

Kapitoly článku

  1. Quadweekend
  2. Video
  3. Kompletní fotogalerie

Jak se vám líbil tento článek?

Průměr: 1.00 Známkováno: 3x

Další články

Houdkovice lámaly rekordy

10.07.2017, Reportáže
Houdkovická výstava zavedla čtyři tisícovky návštěvníků rovnou do motoristického sedmého nebe. A že výstavy v Houdkovicí...

Jízda s pašíkem 2016

07.01.2017, Reportáže
V některých koutech republiky přišel konec roku dříve než bývá zvykem. V případě čtyřkolkářů to bylo už 17. prosince v B...

Mošna rozhodně neloví Pokémony

16.09.2016, Reportáže
Do každého vystoupení hází nové tríčky, každá akce je jiná. A nejen právě proto se s Richardem setkáváme na nejrůznějšíc...




English, Deutsch    Nahoru

Copyright © 2008-2024 Quadmania.cz, Kontakty – ISSN 1214-7125 – RSS kanál Loga Quadmania.cz ke stažení, V:1.95s

Nahlásit chybu / vylepšení na této stránce